Szemét ügyek Győrben

Szemét ügyek Győrben

Az ugytudjuk.hu írt tényfeltáró cikket az 1,2 milliárd forintos hiánnyal küzdő a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. működéséről. A lap szerint a szexbotrányba keveredett Borkai Zsolt utódja, Dézsi Csaba András, Győr jelenlegi fideszes polgármesterének tudtával egy vállalkozó gyakorlatilag magáncégeként kezelte az önkormányzati tulajdonban lévő vállalkozást, és tavaly négy hónap alatt 318 millió forint értékű megbízást zsebelt be.

A GYHG (és korábbi anyacége, a Győr-Szol) gazdálkodása a publikum számára teljesen átláthatatlan. Az éves beszámolókat leszámítva semmilyen részletes adat nem ismerhető meg a honlapjukról, nem lehet kideríteni, hogy milyen alvállalkozók, és hogyan dolgoznak nekik, tavaly októberben pedig minden dolgozójukat titoktartásra kötelezték. 

Az ugytudjuk.hu azonban nemrég hozzájutott jó pár adatsorhoz, amelyek részletesen beszámolnak a cég tavaly június és október közötti gazdálkodásáról, ezen felül számos, magát megnevezni nem kívánó, egymástól független forrással volt szerencsénk háttérbeszélgetést folytatni, akik ráláttak tavaly a cég ügyeire. A kirajzolódó kép szerint a GYHG-t egy vállalkozó gyakorlatilag a magáncégeként üzemeltette. Történt mindez forrásaink szerint Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester áldásával és beleegyezésével, amit a polgármester egyébként kérdésünkre tagadott.

Csiki-csuki a győri kukákkal

A cég Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármesterré választása előtt a város tulajdonában lévő városüzemeltetési vállalatok nagy részét összefogó mamutcég, a Győr-Szol része volt. Mivel – mint azt fent is említettük, és írtunk is róla párszor – a Győr-Szol maga a publikum számára teljesen átláthatatlanul gazdálkodik, igaz volt ez a GYHG-re is. 

Ez, állítólag zavarta Dézsi polgármestert is, aki májusban először kinevezett egy új igazgatót, Reizer Bálintot, aki pár hét múlva ismeretlen okokból felmondott. Majd június elején kivette a céget a Győr-Szolból, állítólag azért, hogy jobban átlássa a cég helyzetét, illetve közvetlenebb kontrollt gyakoroljon arra, hogy mi történik a cégnél. A GYHG tehát közvetlenül az önkormányzat tulajdonába került. 

Ezután a következett az őszi-téli komédia, amikor elsőként váratlanul éjszakai szállításra állt át a cég, hogy aztán pár hónapon belül visszatáncoljon ebből; majd következett a tőkeemelési mizéria. 320 millió forintnyi ingatlant adtak át a GYHG-nak, hogy megerősítsék a céget, ami épp hitelt készült felvenni az optikai válogató beszerzésére… 

...csak azért, hogy aztán december 15-én ezeket váratlanul mind visszavegye a polgármester, majd puccsszerűen leváltsa a GYHG éléről Koronika Tamást, illetve a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás éléről Borsi Róbertet, és előbbi helyre a Győr Projekt Kft. élére nemrég kinevezett Herceg Sándor Ottót, utóbbira pedig Németh Zoltán megyei közgyűlési elnököt tegye – utóbbi látványos rendrakásba kezdett, és egy sor Borsi által korábban aláírt szerződést felmondott.

A lap szerint szabálytalanul kinevezett Németh Zoltán megyefőnök ugyanis ekkor váratlanul lemondott posztjáról, helyére Szabó Jenő (Fidesz-KDNP) győri önkormányzati képviselő került. Németh ráadásul jól össze is veszett a polgármesterrel, és azóta sincsenek jóban. És az is kiderült, hogy a GYHG

1,2 milliárd forintos hiánnyal küzd, gyakorlatilag csődközelben van

Amikor elkezdjük áttekinteni a GYHG gazdálkodására vonatkozó, tavaly június és október között rögzített adatokat, akad pár cég, amelyik kiemelkedően jó pénzeket vitt haza különféle munkákért. Jól látszik ez például az őrzés-védés példáján, amit az adatok szerint júniusban a Patent még 2,4 millió forintért el tudott végezni, a váltás után azonban új cég jelent meg, a Jobb-Véd Kft., ami feltehetően ugyanazt a munkát immár 8 millió forintért végezte el júliustól. A szóban forgó alvállalkozók közül az adott négy hónapban a legjobban kereső vállalatok között volt az Ads-Procon Kft., a Global Media Marketing Kft., illetve az Arrabona Ökotrans Kft. – három cég, amely egyértelműen, vagy kevésbé egyértelműen, de köthető egy felvidéki származású vállalkozóhoz, Alföldy Alexanderhez. De lássuk előbb, milyen értékben bízta meg ezeket a cégeket különféle munkákkal a GYHG! 

A közvetlenül Alföldy tulajdonában lévő Ads-Procon „Zöld terület pótlása és rendezése” címszó alatt 11 millió forintot; „Gépi földmunka a válogató területén” jelzésű munkára közel 14 millió forintot; villamossági felülvizsgálati feladatok ellátásáért 13 millió forintot; a „más vállalkozó által végzett gép, egyéb fenntartás” feladatkörön belül négy különböző – itt sem részletezett – munkára összesen 7,7 millió forintot, emellett kisebb karbantartási, munkavédelmi feladatokra, duguláselhárításra (!), tűzvédelemre, fakivágásra 3,7 millió forintot kapott. A sokoldalúnak tűnő cég négy hónap alatt összesen 49,4 millió forint értékű megbízást kapott csak a GYHG-tól, de nem feledkezhetünk meg róla, hogy eközben a nagytérségi hulladékszövetkezetnél is nagyon jó dolguk volt: a legnagyobb megbízásuk az volt, hogy 274 millió forintért építettek húsz süllyesztett szelektív szigetet Győrben. (Ugyanennyi szigetet korábban Mészáros Lőrinc cége, az Euro Generál egyébként olcsóbban, 240 millió forintért csinált meg.) De 2020-ban 44 millió forintos szerződést kötöttek a szállítószalag-rendszerek kiépítésére is a nagytérségivel, és az optikai válogató – Dézsi által gyanúsként, ezáltal töréspontként megjelölt – tervezett beszerzése is Alföldy nevéhez kötődött 

A szerződést a nagytérségi társulást akkor vezető Borsi Róbert fideszes győri önkormányzati képviselő, fideszes frakcióvezető, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő egykori parlamenti titkára írta alá, akinek a cége, a Kisalföld Marketing egyébként 2 millió forint értékben szintén nyert megbízást a GYHG-nél. Még érdekesebb, hogy a Borsi cége által működtetett digitális hirdetőtáblákat – mint azt itt megfigyelhetjük – eredetileg Alföldy cége, a Global Marketing hozta Győrbe. Kettejük között tehát már azóta üzleti kapcsolat van, hogy 2015-ben Borsi a nagytérségi társulás élére került.) Szintén közvetlenül Alföldy tulajdonában van a hasonlóan sokoldalú Global Media Marketing Kft., amely a szóban forgó négy hónap alatt edénymosásra 14 millió, különféle marketinges dolgokra (matricanyomtatás, „tájékoztatási és kommunikációs feladatok ellátása”, „grafikai és kivitelezési munkák”) 17,2 millió forintot számolt el, összesen tehát 31,2 millió forint közpénzt kapott a GYHG-tól. A legnagyobb hal az Arrabona Ökotrans, amelyet minden forrásunk egyértelműen Alföldy Alexanderhez kötődő cégként azonosított, de amely ugyanakkor a hivatalos adatok szerint nem Alföldy, hanem egy Zámolyi Tamás nevű férfi tulajdonában áll. A cégadatokat feltúrva azonban szembetűnik két kapcsolódási pont: az Arrabona Ökotransnak van egy közös fióktelepe az Alföldy-féle Ads-Proconnal Fehértón; illetve egy éven keresztül ugyanazon a Práter utcai címen (ajtó, lakásszámig bezárólag) volt bejegyezve, mint Alföldy másik szóba forgó cége, Global Media Marketing. 

Az Arrabona Ökotrans végzi az Alföldy és Mészáros cégei által kiépített süllyesztett szelektív szigetek ürítését egy erre kialakított, speciális autóval, illetve ők intézik alvállalkozóként a hulladékudvarokból történő szállítást is. Forrásaink elmondása szerint ráadásul itt gyakran olyan autókat bérel vissza a GYHG, amelyek eredetileg az önkormányzati vállalat tulajdonában voltak, csak eladták őket. Összességében az Arrabona Ökotrans négy hónap alatt 230 millió forintot kapott ennek a két feladatnak az ellátásáért, illetve egy alkalommal 8 millió forintot zugszemét elszállításáért. 

A lap szerint Alföldy Alexanderhez köthető cégek tehát csak ez alatt a négy hónap alatt 318 millió forint értékű megbízást kaptak a GYHG-tól, miközben a vállalkozó a nagytérségi társulásnál is kaszált.