Gyöngyösi Márton: az EU-s elnökség elvétele Orbán kezére játszhat, és a Huxit rémével fenyeget

Gyöngyösi Márton: az EU-s elnökség elvétele Orbán kezére játszhat, és a Huxit rémével fenyeget

Múlt csütörtökön az EP-ben a Jobbik-Elnöke nemmel szavazott arra a határozati javaslatra, hogy Magyarország 2024 második felében ne lehessen az EU-soros elnöke. Szerinte ha ez bekövetkezik, azzal a Huxit esélyét növeljük.

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta, hogy Magyarország alkalmatlan az Európai Unió soros elnökségére. 442 képviselő szavazott igennel, 144 nemmel , és 33-an tartózkodtak. Emellett 24 pontban sorolják azokat a kifogásokat, amelyek szerint hazánk megsérti a jogállamiságot és az alapvető jogokat. A döntésnek nincs jogi következménye.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke és EP-képviselője is nemmel szavazott a magyar EU-s elnökség elvételének kérdésében. Ennek a miértjére kérdeztek rá az ATV Start című reggeli műsorában. Szerinte ugyan az EP-nek nincs jogalkotó ereje, de nyomásgyakorlásra igenis alkalmas a határozati javaslat.

Kétségtelen, hogy nincs köt ereje ennek a döntésnek, de mégis egy nagyon erős jelzés, amivel ki lehet kényszeríteni, hogy elvegyék Magyarországtól a soros elnökséget. És jól mutatja azt, hogy milyen irányú, és milyen mértékű a bizalomvesztés Magyarország iránt.

A jobbikos EP-képviselő azon is elgondolkozott, hogy 2024 második felében Magyarország mégis megkapja a soros elnökséget, akkor hogyan fogja ellátni ezt a feladatát, ami mégiscsak a 27 tagállami politikájának a koordinálása. Beszámolt róla, hogy többször beszélt magyar diplomatákkal és közigazgatásban dolgozó szakemberekkel, akik szerint totális bukta lenne a magyar EU-s elnökség.

Gyöngyösi Márton úgy gondolja, hogy minden állítás igaz, ami ebben a határozati javaslatban benne van.

Mégis az a véleménye, hogy szerzett jogot egy demokráciában nem szabad elvenni, és Magyarország úgy csatlakozott az Európai Unióhoz, hogy az alapszerződésben benne van, hogy fél évente más-más ország látja el a szervezet soros elnökségét. Magyarország számára ez az idő pedig 2024 második felében jön el, amit sem megakadályozni, sem elcsúsztatni nem lenne értelme.

Hozzátette, hogy részben az EU felelőssége is, hogy az a rendszer, amit itthon NER-ként ismerünk az elmúlt 13 év során kiépülhetett.

Lássuk be, és mondjuk ki, hogy az EU finanszírozta Orbán Viktornak a hatalomátvételi projektjét. És ezen mondjuk 10 évvel ezelőtt kezdett volna elkezdeni gondolkodni, és látni, hogy hová fajulhat ez a történet.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke szerint az lenne a helyes, ha hagynák, hogy Orbán megszenvedjen a feladattal. Legyen ez az ő gondja, hogy hogyan felel meg a soros elnökség jelentette kihívásnak. Az EU részéről viszont elvárná, hogy forrásmegvonás helyett kreatív gondolkodással oldják meg az EU-s pénzek eljuttatását közvetlenül a magyar embereknek és a kormánytól független önkormányzatoknak.

Gyöngyösi hangsúlyozta: a magyar diplomáciának alaposan fel kell készülnie erre az időszakra.

Annál kellemetlenebb dolog nem lehet, mikor 26 tagállam páriaként kezeli azt az országot, amelyik ellátja az Európai Unió soros elnökségét.

Szerinte az elnökség elvétele viszont semmiképp sem lenne jó üzenet: ha az EU elveszi Magyarország jogát a soros elnökséghez, akkor Orbán kezére játszik.

És jöhet a Huxit: mert ha pénz nem jön, és még a soros elnökséget is elveszik, akkor felmerül a kérdés hogy nekünk mi keresnivalónk van itt? Szóval ez egy nagyon veszélyes játék.

(Címlapkép: ATV)