Gyöngyösi Márton fontos személyes üzenetet kapott a Széder-esten, azt is elárulta, hogy mit válaszolt rá

Gyöngyösi Márton fontos személyes üzenetet kapott a Széder-esten, azt is elárulta, hogy mit válaszolt rá

"Akkori kijelentéseimtől elhatárolódom, értük most is bocsánatot kérek."

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke és EP-képviselője a közösségi oldalán osztotta meg gondolatait az amerikai nagykövetségen eltöltött Széder-estéről egy szokatlanul személyes hangvételű írással.

"A Pészah a szabadság születésének és egyben a zsidó nép születésének ünnepe is.

Köszönöm még egyszer az amerikai nagykövetnek a meghívást az ünnepre. Köszönöm ezt az estét azoknak az ott lévő magyar és nem magyar, zsidó és nem zsidó embereknek is, akik végigülték ezt az eseményt a közös asztalnál velem. Jó volt beszélgetni olyan emberi alapértékekről és vágyról, mint például a szabadság. Sokat tanulhattam ott.

Az este kiemelkedő pillanata volt számomra, amikor odalépett hozzám a társaság egy tagja és azt mondta: „élt a harmadik században egy neves zsidó rabbi, Shimon ben Lakish, aki azt tanította, hogy »amikor valaki elfordul a múltjától és ezzel jót cselekszik, az olyan erőteljes cselekedet, hogy a bűnei érdemekké válnak«”.

Tudtam, mire érti. Tudtam, hogy nekem címzi. Én csak annyit válaszoltam: „Szeretnék annyit tenni a magyarországi zsidóság, egyben hazánk békéjéért és nyugalmáért, hogy az elfeledtesse azokat a rossz mondatokat, amelyeket korábban meggondolatlanul mondtam.” Nem állt akkor sem szándékomban megsérteni embereket, különösképp nem zsidó honfitársainkat.

Akkori kijelentéseimtől elhatárolódom, értük most is bocsánatot kérek.

Magyarországon a szabadságot a jelenlegi hatalom elvette tőlünk. Ezért minden ünnep, aminek a középpontjában a szabadság visszaszerzése áll, ilyen a Pészah is, mindannyiunk számára rendkívül fontos. Zsidóként is és keresztényként is. Tudjuk, hogy meg kell küzdenünk érte, ahogy azt is tudjuk, hogy ebben a küzdelemben nem vagyunk egyedül. Izrael népével is ott volt az Örökkévaló és ő szabadította meg őket az egyiptomi fogságból. Tehát a szabadulás egyúttal mindig Isten műve is. Erre emlékeztetett minket a széder este.

Küzdjünk együtt egy szabad Magyarországért. Rajtam nem fog múlni."