Gyöngyösi Márton szerint elképzelhető, hogy ellenzéki EP-képviselőket is lehallgatott a kormányzat

Gyöngyösi Márton szerint elképzelhető, hogy ellenzéki EP-képviselőket is lehallgatott a kormányzat

Az elmúlt évtized legnagyobb politikai botránya robbant ki vasárnap délután, amikor is kiderült, hogy az Orbán Viktor vezette kormányzat kormánykritikus újságírókat, közéleti szereplőket és üzletembereket hallgatott le az izraeli NSO nevű kibercég Pegasus nevű kémprogramjával. A nemzetközi sajtó szerint könnyen előfordulhat, hogy ellenzéki politikusokat is lehallgatott az Orbán-kormány.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője az Alfahírnek úgy nyilatkozott, hogy „szintet léptek" Orbán Viktorék ezzel a botránnyal, hiszen még arra nem volt példa, hogy egy kormányzat céltudatosan a saját a politikai ellenfeleit hallgasson le. 

„Manapság csak egy Varga Judit aláírásra van szükség, hogy valakit megfigyeljenek. Ez alapvetően diktatórikus rendszerekre jellemző. Kétségtelen, hogy sok ország csinálja olyan esetekben, amikor mondjuk terrorcselekményeket kívánnak megakadályozni, de politikai ellenfelek ellen, normális és civilizált országokban nem szokás" 

- jegyezte meg a jobbikos politikus, hozzátéve: a demokratikusan működő országokban a lehallgatások fölött különböző parlamenti bizottságok őrködnek, ezzel meggátolva a politikai visszaéléseket. 

Az Orbán-kormány lehallgatási botrányától hangos a nemzetközi sajtó

Ahogy korábban írtunk róla, már évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve szűkebb környezetük is. A kutatás során olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

Lapunk arról érdeklődött, hogy egy ilyen botránynak hosszú távon milyen következményei lehetnek. Ezen a téren Gyöngyösi Márton úgy reagált, hogy várhatóan idehaza nem lesznek következményei az ügynek, hiszen Polt Péternek hívják a Legfőbb Ügyészt, ráadásul a bíróságok is a kormányzat befolyása alatt működnek. 

„Jól látjuk, hogy míg a Twitter és a nemzetközi sajtó ettől a botránytól hangos, addig a kézivezérelt kormányzati sajtó mélyen hallgat erről."

Így számolt be az adóforintjainkból élő Fidesz-média a lehallgatási botrányról

Sehogy... A Fidesz által kézivezérelt média (beleértve a közvetlenül mindannyiunk adóforintjaiból működő közmédiát is) egyetlen sort sem írt a vasárnap délután kirobbant lehallgatási botrányról. Mint arról lapunk is beszámolt, az izraeli NSO nevű kibercég által kifejlesztett Pegasus nevű kémprogrammal kormánykritikus üzletembereket, újságírókat, közéleti szereplőket figyeltek meg.

Brüsszelben ugyanakkor újabb kötelezettségiszegési eljárás indulhat hazánkkal szemben, hiszen az uniós alapjogba beletartozik a magánszféra védelme. Hozzátette, hogy a magyar kormányzat már fütyül minden európai értékre, így nem valószínű, hogy ez különösen megrengetné Orbán Viktort abban a hitében, hogy folyamatosan nem létező szabadságharcot vívjon a nyugattal. 

Arra a kérdésre, hogy lehetségesnek tartja-e azt, hogy ellenzéki EP-képviselőket is lehallgattak, Gyöngyösi Márton úgy felelt, hogy 

„sajnos könnyen előfordulhat ennek a lehetősége, hiszen több forrásból is úgy hallottam, hogy az ellenzéki EP-képviselők benne vannak az Orbán-kabinet célkeresztjében."