Gyöngyösi Márton: „Ez a valódi hazaárulás, a magyar emberek eladósítása csak azért, hogy a Fidesz minél többet lophasson!”

Gyöngyösi Márton: „Ez a valódi hazaárulás, a magyar emberek eladósítása csak azért, hogy a Fidesz minél többet lophasson!”

Orbán továbbra is párhuzamos valóságban él – fogalmazott pénteki Facebook-posztjában Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője arra reagálva, hogy a miniszterelnök szerint az Európai Unióban a fő vita a migránskérdés, a szuverenitás és a genderkérdés körül van.

A jobbikos politikus rámutatott, hogy a valóságban

„ezekkel most senki sem foglalkozik, az viszont mindenkit nagyon bosszant, hogy Orbánnak fontosabb a lopás, és a feudális rendszerének a fenntartása, mint az, hogy kisegítsenek a válságból párszáz millió európait.”

Gyöngyösi rámutatott: Orbán szerint Magyarországnak igazából nem is származik kára abból, ha nem lesz válságkezelési alap, viszont a valóság ezzel szemben az, hogy Orbán azért nyilatkozgat ilyen nagy mellénnyel, mert éppen most vett fel titokban 900 milliárd forintot ki tudja honnan és milyen feltételekkel, amit aztán 2050-ig fogunk fizetni.

„Ez a valódi hazaárulás, a magyar emberek eladósítása csak azért, hogy a Fidesz minél többet lophasson!”

- jelentette ki az EP-képviselő, hozzátéve, azért dolgozik, hogy

„a korrupt fideszes tolvajok és hazaárulók egytől egyig elnyerjék méltó büntetésüket”

Gyöngyösi Márton saját honlapján megjelent angol nyelvű heti jegyzetében emellett arról írt, Orbán egy vérbeli neoliberális gazdaságpolitikát megvalósítva az elmúlt tíz évben ott spórolt a magyar lakosságon, ahol csak tudott. Az évek óta az összeomlás szélén táncoló szociális rendszer, vagy a stabilan az EU-s országok legalacsonyabbjai között emlegetett bérszínvonal persze soha nem érdekelték túlzottan a külvilágot, Orbán pedig nyugodtan hivatkozhatott a 2000-es években kormányzó, majd a 2008-as gazdasági válság hatásaiba belebukó szocialisták hitelekből pénzt osztogató gyakorlatára negatív példaként.

„A koronavírus járvány és annak hatásai azonban úgy tűnik, hogy a magyar gazdasági stabilitást is igen gyorsan felőrölték. A korábbi balsejtelmek beigazolódtak: a lakosság tartalékai már tavasszal pár hét alatt elfogytak, a munkanélküliek száma azonnal rohamos növekedésnek indult, a folyamat végét pedig megjósolni sem lehetett. Egyértelmű volt, hogy Magyarország éppen ugyanúgy rá fog szorulni a segítségre, ahogy a többi európai állam is.”

Mint írta, a 750 milliárd eurós gazdasági segélycsomag, amiből Magyarország hozzávetőlegesen 6 milliárd euró vissza nem térítendő, és további 8 milliárd euró visszatérítendő támogatást hívhatna le, minden eddiginél kedvezőbb feltételeket biztosított volna Magyarország számára, hiszen a forrást 27 európai tagállam közös garanciavállalása mellett hívják le a pénzpiacokról.

A jobbikos politikus szerint ha Orbán Viktor konzekvens lett volna gazdaságpolitikája terén, illetve a magyar érdekeket tartotta volna szem előtt, a segélycsomag leghangosabb hívei között lett volna a helye. Ám valami egészen más történt, ugyanis a kezdetektől fogva az is nyilvánvalóvá vált, hogy az EU a további pénzosztást jogállamisági feltételekhez akarja kötni.

Orbán takes a loan - is it the end of Hungary's economic stability? - The Weekly 31 - Gyöngyösi Márton

Last week I discussed the potential political consequences of Hungarian PM Viktor Orbán's veto on the European Union's next seven-year budget and economic recovery plan. This week I want to post my remarks on the considerable economic risks.

És amennyire szigorúan tudott Orbán spórolni a magyar lakosságon, vagy az állami intézményeken, olyannyira nem szeretett volna lemondani arról a lehetőségről, hogy a beérkező forrásokból saját klientúráját és rendszerét építgesse - emelte ki Gyöngyösi.

Ekkor Orbán olyat húzott, amely az általa eddig követett gazdasági irányvonallal is szembemegy: 2,5 milliárd eurós kölcsönt vett fel tíz, illetve harminc évre, külső forrásból. Ezzel a lépéssel pedig egy csapásra odalett mindaz, amit tíz éven keresztül építgetett

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a legtöbb uniós ország közös projektekben gondolkodik, ha a gazdaság újraindításáról van szó. Valószínűleg a következő évek uniós politikája ezekre a keretekre fog épülni, Magyarország pedig Orbán hatalomféltése miatt most kimarad mindebből. Helyette 2050-ig fizethet majd egy sokkal előnytelenebb konstrukcióban.

És hogy miért érte meg a magyar miniszterelnöknek egy ilyen kockázatos gazdasági vállalás? - tette fel a kérdést. Alighanem azért -írta-, mert nagyon jól látja, hogy helyzete egyre védhetetlenebbé válik. Az elmúlt két év Orbán számára politikai fiaskók tucatját hozta. Orbán, akinek eddig legfőbb és minden elsöprő fegyvere a kommunikáció volt, egyre látványosabban felsülni látszik a koronavírussal való küzdelemben. A koncepciótlan, napról-napra változtatgatott intézkedések, valamint a többi európai országban bőkezűen mért gazdasági támogatások teljes hiánya és az ennek nyomán egyre kritikusabbá váló munkanélküliség a felmérések szerint lassan elkezdték felemészteni a Fidesz eddig páratlan népszerűségét.

Gyöngyösi kijelenti: a tavaly őszi önkormányzati választás óta a belpolitikában már nem gyenge és széttagolt pártok állnak vele szemben, hanem egy egységes ellenzék, amely komoly esélyekkel futhat neki a 2022-es országgyűlési választásoknak.