Felfüggeszti a börtönkártérítéseket a kormány

Felfüggeszti a börtönkártérítéseket a kormány

Hatvan gyöngyöspatai érintettből negyvennégyen nyilatkoztak az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány felé írásban hétfő délutánig arról, hogy pénzben vagy természetben, esetleg valamilyen arányban mindkettőben kérik a szegregáció miatt nekik jogerősen megítélt kártérítést. Arról viszont még nem tudni, hogy a tizenhat érintett, aki nem adott le nyilatkozatot az alapítványnak, vajon egyedileg indítja-e el a végrehajtási eljárást az iskolát fenntartó tankerületnél - számolt be róla a Népszava. 

Emlékezetes, valós migránsveszély híján az Orbán-kormány az elmúlt napokban két egészen jól működő tematizáló gyakorlatba kezdett: harc Gyöngyöspata és a rabok ellen. Igaz, mindkettő esetében a hazai bíróságok, illetve a törvényalkotás tekintélyét kell megkérdőjelezniük. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Frissítés: Megjelent a börtönkártérítések felfüggesztéséről szóló rendelet

A Magyar Közlönyben már megjelent a miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat, amely a „börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárásokkal kapcsolatos visszaélésékkel szembeni azonnali fellépésről” szól.

Az indoklás szerint 

"a börtönzsúfoltságra hivatkozással elindított kártalanítási eljárásokat egyes elítélt bűnözők és segítőik visszaélésszerűen, a saját meggazdagodásukra használják fel, amely joggal sérti a társadalom és különösen a bűncselekmények áldozatai igazságérzetét, ezért ennek megakadályozása azonnali cselekvést követel.”

Ezért a kormány „felhívja az igazságügyi minisztert, hogy az egyes ügyekben a jogszabályok által biztosított legvégső időpontig a börtönzsúfoltság miatti kártalanítások kifizetését haladéktalanul függessze fel”.

A kormány arra is kérte Varga Juditot, hogy „a hatályos szabályozást haladéktalanul vizsgálja felül és annak eredményéről tájékoztassa a kormányzatot.”