Ha csak egy filozófiai könyvet akar elolvasni, van egy tippünk, melyik legyen

Filozófiatörténeti összefoglalókból is találunk jó néhányat, de olyanból nem sok van, ami érthetően magyarázza el a különböző korok és azok nagy gondolkodóinak felfedezéseit, na meg az ezek közötti különbségeket. Éppen ezért hasznos munka Jostein Gaarder norvég író Sofie világa című könyve - a szerző egyébként az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége is volt.

Gaarder tulajdonképpen egy filozófiatörténeti ifjúsági regényen keresztül mutatja be a gondolkodás fejlődését, tézis-antitézis-szintézés-szerű láncát, a különböző korok ember- és istenfelfogása által befolyásolt közvélekedést, az ezekre adott válaszokat, vitákat, hagyományokat és azok felélesztését. Mindezt úgy, hogy könyvének főszereplője egy tizenöt éves norvég lány, amiből következik, hogy tényleg teljesen érthetőek a gondolatmenetek.

Ez pedig kiváló tulajdonsága a műnek tekintettel arra a sokszor nagyon is jogos kritikára, miszerint a filozófusok - főleg a modern filozófusok - annyira követhetetlenül írtak, mintha ezzel akarnának egymás fölé licitálni, na meg saját magukat az "átlagember" fölé pozicionálni (ld: Nem érted, fiam? Hát akkó' hülye vagy, fiam). 

A Sofie világa mindenki számára érhető.

És lehet, hogy az irodalomban a "kötelezők röviden"-típusú megoldásokhoz hasonlóan ez is a tudomány ellen elkövetett "blaszfémia" lenne (lenne, ha a filozófia tudomány lenne), valójában kifejezetten hasznos lehet a filozófia iránti érdeklődés felkeltésében.

Egyrészt abból a szempontból, hogy az ember ezután a bevezetőnek tekinthető könyv után könnyebben megérti egy-egy filozófus munkáját, ha olvassa - hiszen már nagyjából ismeri a világnézetét, paradigmáját.

Másrészt abban is segíthet, hogy az ember egyáltalán mit olvasson, ha egyszer csak váratlanul filozófiai művek olvasásának sürgető vágya kerítené hatalmába. Hiszen egészen biztosan talál mindenki olyan gondolatokat, amelyek már az ő fejében is megfordultak, és esetleg az élete egy pontján utána akar nézni, mit írtak ezekről, akik továbbgondolták a hasonló ötleteket, vagy hogyan cáfolták őket a kritikusaik.

Ráadásul van a regényben egy borzasztó ötletes csavar, ami úgy megvariálja a narrációt, mintha némely filozófiai elgondolások magában a regény történetében öltenének testet...

Hallott már jostein Gaarderről?

Jostein Gaarder világhírű író, teológia és skandináv nyelvek szakokra járt, majd középiskolában tanított. Írói pályája a Sofie világával kezdődött - a regényt először 1991-ben adták ki, azóta 60 nyelvre lefordították, 1995-ben bestseller volt világszinten. Rengeteg elismerést és díjat gyűjtött be, amelyek közül talán a legjelentősebb, hogy 2005-ben megkapta a Szent Olaf Rend kitüntetését, és a Dublini Egyetem díszdoktorrá avatta.