Ha majd az alapélelmiszerek kosarának minden áfája csökken – akkor mondhatjuk, hogy megálljunk

Öt százalékra csökkentenék a tej, a tojás és a baromfi hús áfáját, de a kenyerét nem.

Csökken a tej, a tojás és a baromfi hús áfája – a kenyér ára azonban marad – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Ürüm az örömben, fontos leszögezni, hogy

Lázár nem beszélt az alapvető élelmiszerekről,

sőt kiemelte, hogy a kenyér áfája például nem lesz alacsonyabb. Ezt azzal indokolta a fideszes politikus, hogy a kormány azért nem javasolja a kenyér áfájának csökkentését, mert 250 félét árulnak belőle Magyarországon, így nehezen lehetne meghatározni, melyikre vonatkozzon a kedvezményes kulcs.

A Jobbik (mellesleg MSZP és az LMP is)

A Jobbik (mellesleg MSZP és az LMP is) ezzel szemben régóta szorgalmazza az alapvető élelmiszerek áfájának a csökkentését, ami nyilván olcsóbb kenyeret is jelentene. A legnagyobb ellenzéki párt tegnap reagált a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által már belengetett kormányzati intézkedésre, a Jobbik úgy fogalmazott, hogy „a saját sikereként is értékeli, hogy ha nem is teljes körűen, de legalább részben meghallgatásra talált követelésünk, és ha nem is a szükséges termékkörben, de a legalapvetőbb élelmiszerek áfatartalma jövőre végre csökkenhet. A Jobbik azon lesz, hogy folyamatosan nyomás alatt tartsa a Fidesz-kormányt, és ellenzékből is elérje a magyar családok adóterheinek csökkentését.”

Az étterem áfája is 27-ről 15 százalékra mérséklődne jövőre, holott azért éttermekbe nem éppen a legszegényebb rétegek járnak. A közterhek csökkentésével mindenesetre bővül a lakosság szabadon elkölthető jövedelme, ami magával hozhatja a kiskereskedelmi forgalom bővülését. Az áfacsökkentés ugyanis elsősorban a szűkösebb anyagi helyzetű emberek fogyasztását növelheti leginkább, akik jellemzően nem megtakarítást képeznek a többletjövedelemből, hanem elköltik azt, mondjuk lakhatási költségekre, ruházkodásra vagy váratlan kiadásokra.

 

Kiszorulhat a feketegazdaság

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint javítaná a baromfi- és tejágazat versenyképességét az áfacsökkentés, a kiesett állami adóbevételt jelentős mértékben ellensúlyozná a megnövekvő keresletből származó többlet adóbevétel és az, hogy ezáltal a feketegazdaságot könnyebb lesz kiszorítani, hasonlóan fogalmazott a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke is. Az ágazati szakértő elmondta, hogy a szektor dinamikusan fejlődhet majd, és „meg tud tisztulni”: azok a szereplők „maradhatnak talpon”, amelyek legálisan végzik a tevékenységüket.

A BTT elnöke azt mondta, hogy ha ebben a formában fogadják el a költségvetési tervezetet, akkor januártól mindenképpen olcsóbbá válik a tojás és a baromfi az üzletekben, a fogyasztói árak akár 20-22 százalékkal csökkenhetnek. Idén januárban a sertés tőkehúsok áfája is mérséklődött 27-ről 5 százalékra, azt jelenti, hogy

Nem minden lett olcsóbb

Az alábbi termékek áfája csökkent: a comb, csontos lábszárhús, csülök, dagadó, dió (comb része), elülső rész (fej nélkül), karaj csonttal és csont nélkül, felsál, frikandó, köröm és láb csülökkel, lapocka csonttal és csont nélkül, oldalas, szűzpecsenye, tarja csonttal és csont nélkül, fej elülső részének kicsontozott húsa (amely tartalmazza a tokát), sertésszalonna sovány húsréteggel, húsos csont (amely főként csontot tartalmaz), darált sertéshús, egész vagy félsertés. Ugyanannyiba kerül az élelmezési célra alkalmas vágási melléktermék és belsőség: fej és annak részei (például fül, orr, kivévea fej elülső részének kicsontozott húsa), köröm és láb, mely a csülköt nem tartalmazza, farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont.

Messze van tehát a bőség kosara, addig nincs megnyugvás.