Ha még Orbánt sem tudják megvédeni, velünk mi lesz?

Mit várhatunk a terrorellenes harctól, ha még a miniszterelnök szomszédságában is nyugodtan vásárolhat ingatlant egy Interpol- és FBI-körözés alatt álló személy?

Továbbra is fel lehet tenni néhány elég egyszerű kérdést:

Például azt, hogy milyen színvonalon működik az a titkosszolgálat, ami nem tud azonosítani egy nemzetközi hírű, régóta körözés alatt álló milliárdost.

De inkább ne legyünk naivak: hiába regisztrálták Pharaont az Interpolnál „11 különböző névvel, 4 különböző születési idővel, valamint 2 különböző születési hellyel”, egy ilyen magas szintű kapcsolatokkal rendelkező, hírhedt üzletembert mindenki elsőre felismer és azonosít, mindegy mi van a papírjain. Főleg azok, akiknek kimondottan ez a dolguk.

Tehát a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a szolgálatok tudták és jelentették is a dolgokat, de akkor itt a második kérdés, azaz, hogy miért nem lépett a külügy, miért engedték őt Magyarországon működni.

Sőt, nem csak egyszerűen működni, hanem strómanján keresztül egyenesen Orbán Viktor szomszédságába költözni, a miniszterelnök vejének közelébe férkőzni, a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal üzletelni.

Ha mindenki tudott mindent, akkor feltehetjük azt a rémesen egyszerű, letisztult, minimalista kérdést is, hogy mennyire működik maffiaalapon a magyar kormány.

Persze feltehetjük a kérdést, hogy mennyire működik ugyan így az amerikai, hiszen Pharaon több mint két évtizede körözés alatt áll, közben pedig még a Pentagonnal is üzletelt.

Apáti István jobbikos parlamenti képviselő szerda reggeli sajtótájékoztatóján azt mondta, a Pharaon-ügynek négy felelőse biztosan van:

  1. A titkosszolgálatokat is felügyelő Lázár János kancelláriaminiszter

  2. A belügyet vezető Pintér Sándor belügyminiszter

  3. A vízumozásért is felelős Szijjártó Péter külügyminiszter

  4. És a nyilván mindenről tudó Orbán Viktor miniszterelnök

A Pharaon-ügy láthatóan nem több, mint a nemzetközi nagypolitika korrupciós mocsarából előszedett régi, besárgult akta. Az azonban csak a magyarországi kisstílűségre és gátlástalanságra lehetett jellemző, hogy egy ilyen hírhedt ember egyenesen az ország miniszterelnökének szomszédjában vásárolhasson ingatlant.

Apáti István szerint egyébként

ez az ügy tökéletesen alkalmas arra, hogy önállóan, csak ebbe belebukjon egy komplett kormányzat,

mi viszont ettől nagyon messze vagyunk, mert itt

az üzleti érdekek felülírják a nemzetbiztonsági érdekeket is.

Hozzátette: sok mindent elárul a rendszerről, hogy az a kormány akarja megvédeni Magyarországot a terrorizmustól és az illegális bevándorlástól, amely a saját miniszterelnökét nem tudja megvédeni attól, hogy egy terrorizmus finanszírozásában is érintett üzletember a közvetlen közelébe kerüljön.

Szijjártó Péter ígérete szerint az ellenzéki képviselők hamarosan betekinthetnek a Pharaont érintő külügyi anyagokba.