„Most mit mondjak? Hogy a pofám leszakad? Az már évek óta le van szakadva”

„Most mit mondjak? Hogy a pofám leszakad? Az már évek óta le van szakadva”

Így fogalmazott a 444-hu-nak az a magyar örökségvédelemben dolgozó forrás arról, hogy a kormány kezdeményezte a római birodalom határvonala, azaz a Limes világörökségi jelölésének visszavonását.

A legrosszabb az egészben, hogy ezzel nemcsak mi bukjuk a világörökségi címet, hanem a velünk együtt jelölő három partnerország, Németország, Ausztria és Szlovákia is. Nem lehet ezt szebben mondani, odaszartunk az asztalra

- tette hozzá a 444.hu-nak nyilatkozó belsős forrás.

A lap úgy tudja, hogy a magyar kormány június 8-án levélben fordult a német, az osztrák és a szlovák kormányhoz, és kezdeményezte a teljes pályázat visszavonását. Mindezt úgy, hogy erről még a hazai örökségvédelmi szakmával, a jelölésen dolgozókkal sem egyeztetett.

A 444.hu felidézte, hogy a magyar kormány már 2019-ben húzni kezdte a száját a jelölésen: az év májusában hirtelen úgy döntöttek, kiveszik a Hajógyári-szigeten lévő helytartói palotát a jelölésből. A kormány erről a lépésről sem egyeztetett sem nemzetközi partnereivel, sem a magyar örökségvédelmi szakmával, és komoly felháborodáshoz is vezetett a dolog, hiszen a jelöléssel egyébként minden rendben volt, ha Orbánék nem nyúlnak bele, már 2019 júliusában, a Világörökség Bizottság bakui ülésén megkaphatták volna a pályázatban szereplő helyszínek a világörökségi címet. Visy Zsolt a jelölés nemzetközi koordinátora, a Limes világörökségi jelölésének miniszteri biztosa a maga nevében bocsánatot is kért a július 6-án tartott bakui ülésen a másik három jelölő tagállamtól és a Világörökség Bizottságtól a történtekért. Nem sokkal később, július 12-én megjelent egy miniszteri utasítás, amiben Gulyás Gergely visszamenőlegesen, július 5-től visszavonta Visy Zsolt miniszteri biztosi megbízatását.

A kormány egyébként érdemben meg sem indokolta lépését, csak néhány hónapja, idén derült ki, hogy a Hajógyári déli részét (benne a helytartói palotával) a kormány átadja a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, hogy ott Demeter Szilárd miniszteri biztos vezetésével egy 23 milliárd forintos beruházás keretében „könnyűzenei és popkulturális központot” létesítsenek.

A portál megkérdezte a kormányt a visszalépés okairól, de érdemi válasz nem érkezett a Kormányzati Tájékoztatási Központtól.

A jelölésen évtizedek óta dolgozó Visy Zsolt régészprofesszort arról kérdezték, hogy legalább vele egyeztetett-e a kormány a pályázat visszavonása előtt. Ezt válaszolta:

Nem, de mivel most nincs közöm a magyarországi Limes-nevezéshez (csak az én vezetésemmel és munkámmal készült el), erre jogszerűen nem is kerülhetett sor. 

Arra a kérdésre pedig, hogy szerinte milyen üzenete van a jelölés visszavonásának a magyar, a szlovák, a német és az osztrák örökségvédelmi szakma felé, csak ennyit válaszolt:

Nem különösebben pozitív üzenet.