Hány terrorista lehet Magyarországon?

Ismert, az Észak-Afrikából zsúfolt hajókon Európa felé induló menekültek száma csak idén meghaladta a 60 ezer főt. Közülük a hajószerencsétlenségek során kb. 2000-en vízbe fúltak. A menekültekkel a legfőbb probléma az, hogy egyáltalán nem lehet ellenőrizni előéletüket, így akár bűnözők és terroristák is vegyülhetnek a jobb élet reményében Európa felé tartók közé.

Mindeközben már korábban is hallani lehetett olyan híreket, hogy a dzsihadisták kihasználják a menekültek befogadását, s így ámokfutásra készülő harcosait könnyen be tudja juttatni Európába.

Abdul Baszit Harcon líbiai kormánytanácsadó a BBC-nek most arról beszélt, hogy a menekülteket szállító tengerészek üzletet kötöttek a terrorszervezettel: eszerint az Iszlám Állam annak fejében huny szemet a csempészek felett, hogy cserébe az ő harcosaikat is elviszik Európába, plusz a bevétel felét leadják.

Ugyanakkor a menekültek korántsem csak a Földközi-tengeren át érkeznek: Magyarország a másik nagy útvonal, ahol szintén ellenőrizhetetlen tömegek lépnek be az Európai Unió területére. A déli határvidéken a határőrség hiánya miatt gond nélkül jönnek be a "menekültek", naponta átlagosan mintegy 400-an. Előéletük sokszor teljesen ismeretlen, iratok nélkül érkeznek, és arra sincs semmilyen garancia, hogy nincsenek köztük terrorakciók miatt küldött katonák.