Harrison Fordról neveztek el egy újonnan felfedezett kígyófajt

Harrison Fordról neveztek el egy újonnan felfedezett kígyófajt

Az Indiana Jonest alakító, 81 éves színész lett az állat névadója.

Harrison Ford amerikai filmsztár egy újonnan felfedezett kígyófaj névadója lett - számolt be róla a kígyókutatással foglalkozó Német Herpetológiai és Terrarisztikai Társaság (DGHT) kedden.

A mindössze 40 centiméteres hüllő, melyet egy nemzetközi kutatócsoport fedezett fel még májusban az Andokban, hivatalosan a Tachimenoides harrisonfordi nevet viseli. A DGHT kiemelte, hogy a névadással a 81 éves színész természetvédelem iránti elkötelezettsége előtt tisztelegnek.

A sárgásbarna színű, fekete foltokkal tarkított, barna hasú kígyó emberekre ártalmatlan, békés faj.

Edgar Lehr német herpetológus, a felfedező kutatócsoport egyik tagja a dpa német hírügynökségnek az MTI szerint elmondta: Harrison Ford értesült a névadásról, és megjegyezte,

az általa alakított Indiana Jonesszal szemben kedveli a kígyókat.

A Conservation International nonprofit szervezet által készített Nature Is Speaking című dokumentumfilm-sorozatban - melynek minden része más színész hangján más-más természeti egységet mutat be - az óceán Ford hangján szólal meg.

Nem Harrison Ford az első, akiről állatfajt neveztek el: Edgar Lehr elmondása szerint korábban egy békafajtát kereszteltek el a világhírú brit természettudósról, Sir David Attenborough-ról.

"Ezzel természetesen az állatokra igyekszünk felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy milyen sok állatfajta vár felfedezésre"

- nyilatkozott a perui kutatócsoport vezetője.

(Címlapkép: Harrison Ford amerikai színész az Indiana Jones és a sors tárcsája (Indiana Jones and the Dial of Destiny) című film bemutatóján Berlinben 2023. június 22-én. MTI/EPA/Clemens Bilan)