Hát persze, hogy Mészáros Lőrincék gazdagodnak a belgrádi stadionépítésből

Hát persze, hogy Mészáros Lőrincék gazdagodnak a belgrádi stadionépítésből

Már a szerb nemzeti stadion építkezésén is Orbán Viktor felcsúti szomszédjának hű alvállalkozói gazdagodnak.

Még a Nemzeti Sport írta meg, hogy elkezdték építeni a szerb nemzeti futballstadiont Belgrád közelében – mutat rá a Népszava.

A szóban forgó stadion 515 millió euróból, azaz megközelítőleg 201 milliárd forintból épül az Aleksandar Vučić vezette Szerbiában.

Az építkezést két szerb mellett egy magyar vállalat irányítja és felügyeli. Mint kiderült, a megbízás, amely nem az építkezésre, hanem a megvalósítás egy részterületére szól, összesen 14 millió euró, azaz több mint 5,4 milliárd forint értékben.

„A szerbek új nemzeti stadionjának építésére Magyarországról a mélyépítésre és közlekedési infrastruktúrára specializálódott Utiber és a vízgazdálkodás mellett út- és autópálya, valamint vasútépítési tervezési és mérnök tanácsadói feladatokat ellátó Viköti kapott megbízást. A vállalatoknak a belgrádi nemzeti stadion megépüléséig kell segíteniük a projekt létrehozásában” – írja a Nemzeti Sport.

Nem meglepő módon ezekhez is köze van Orbán Viktor szomszédjának, a felcsúti multimilliárdos Mészáros Lőrincnek.

Az Utiber és a Viköti is Mészáros Lőrinc cégeinek készséges alvállalkozója. Ők tervezhették meg 1,2 milliárd forintért a ferencvárosi sínek átpakolását, hogy elkerüljék a nem létező olimpiai falut. Az Utiber lett az egyik nyertese a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által kiírt, 30 milliárd 873 millió forintos út- és vasúttervezési megállapodásnak is 2021-ben.

A cég legnagyobb tulajdonosa Almássy László, aki 2020-as 6,6 milliárd forintos forgalmat és 1,4 milliárd forintos profitot tudhatott magáénak.

A leendő szerb stadion másik „magyarja”, a kecskeméti Viköti Mérnök Iroda is besorolt Mészáros Lőrinc alá. „A Viköti leginkább arról híres, hogy ő tervezhette meg a hármas metró káposztásmegyeri meghosszabbítását 3 milliárd forintért 2018-ban” – írta a 444 korábbi cikkében. A metróhosszabbításról egyébként már akkor lehetett tudni, hogy nincs rá forrás, és várhatóan nem is lesz.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. MTI Fotó/Koszticsák Szilárd