Hat FIFA-vezetőt tartóztattak le Zürichben

A labdarúgó-szövetség magas beosztású tisztségviselőit korrupcióval gyanúsítják. Kiadhatják őket az Egyesült Államoknak.

A svájci ügyészség szerint az érintettek állítólag az 1990-es évektől több mint 100 millió dollár értékben fogadtak el kenőpénzt sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyek cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait.
 
Ha a szerdai kihallgatáson a nap folyamán megnevezendő gyanúsítottak beleegyeznek a kiadatásba, azonnal átadhatják őket az amerikai hatóságoknak. Ellenkező esetben kiadatási kérvényre lesz szükség. A tengerentúlon csalással, zsarolással és pénzmosással is gyanúsítják őket.
 
A zürichi Baur au Lac luxusszállodában – ahol a kongresszusra gyülekeznek a FIFA vezetői – történt előállításokról a The New York Times (NYT) helyszíni beszámolót közölt. Az újságírók a közösségi médiába már feltettek fotókat több mint egy tucat civil ruhás rendőrről, akik a recepcióról elkérik a szobakulcsokat.
 
A letartóztatottak között van - a BBC és az NYT jelentése szerint - Jeffrey Webb FIFA-alelnök, az észak- és közép-amerikai országokat tömörítő CONCACAF vezetője, továbbá a FIFA végrehajtó bizottságában dolgozó uruguayi Eugenio Figueredo, valamint a brazil szövetséget irányító José Maria Marin és a Costa Rica-i Eduardo Li. Utóbbi jó eséllyel pályázott arra, hogy a héten beválasszák a végrehajtó bizottságba.
 
A pénteki FIFA-elnökválasztáson az ötödik ciklusára készülő Blatter egyetlen kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg lesz.

Arculatromboló, de kedvező események

A szerdai letartóztatások ellenére a tervezett menetrend szerint kerül sor pénteken a FIFA elnökválasztására – jelentette ki zürichi sajtótájékoztatóján a szervezet kommunikációs igazgatója. Walter De Gregorio hangsúlyozta, hogy Joseph Blatter elnök és Jérome Valcke főtitkár nem érintett az ügyben, majd hozzátette, hogy a történtek nem indokolják az elnökválasztás halasztását. Mint mondta, ez fel sem merült.
 
De Gregorio szomorúnak, arculatrombolónak, mégis a FIFA szempontjából kedvezőnek nevezte az eseményeket, mivel azok – mint fogalmazott – megtisztulást eredményeznek a szövetségben, amely szerinte a szenvedő fél a történetben.
„Blatter természetesen nem boldog, nem perdült táncra irodájában, ám nyugodt és készül a pénteki elnökválasztásra”
– mondta De Gregorio, újságírói kérdésre pedig többször is hangsúlyozta, hogy Blatter nem érintett az ügyben, így nincs miért lemondania, s amennyiben pénteken ismét megválasztják, további négy évig ő lesz majd a FIFA első embere.
 
A kommunikációs igazgató a nyomozásról nem tudott részleteket elárulni. Állítása szerint a svájci ügyészséggel kapcsolatban vannak, ám egyelőre ők is csak annyit tudnak, amennyit a hivatalos szervek a nyilvánossággal is közöltek. Annyit azonban elárult, hogy az ügyészség az akciót azért időzítette a szerdai napra, mert tisztában volt vele, hogy a kongresszuson megjelennek majd az érintettek, így lényegesen egyszerűbb eljárni velük szemben.