Hatóság elleni erőszakkal gyanúsítják Iványi Gábort

Hatóság elleni erőszakkal gyanúsítják Iványi Gábort

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője állítólag a 2022. februárjában náluk razziázó NAV-ellenőrökkel volt „erőszakos”. Az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a lelkészt. Úgy fest, ezzel kívánt boldog húsvétot a rendszer.

Csütörtökön nemcsak Varga Judit bukott fideszes igazságügyi minisztert hallgatták ki az ügyészségen, hanem Iványi Gábort, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) főlelkészét is. Előbbit csak tanúként, de utóbbit gyanúsítottként.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség azzal gyanúsítja Iványi Gábort, hogy a 2022-es választások kampánya idején a Dankó utcában tartott, meglepetésszerű NAV-razzia során az ő vezetésével hatóság elleni erőszak történt – mondta el kihallgatása után a MET vezető lelkésze a Népszavának-

5-től 10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja a hatalom Iványi Gábort, amennyiben bűnösnek mondják ki.

Ő alaptalannak tartja a gyanúsítást, ezért nem tett vallomást az ügyben. Az épület előtt várakozó szimpatizánsai a húsvétra utalva a következő feliratot tartalmazó transzparenssel tiltakoztak az eljárás ellen:

Holnap már keresztrefeszítés is lesz?

A NAV emberei 2022. február 21-én csaptak le a MET központjában és a gazdasági hivatalában is, válogatás nélkül foglaltak le minden adathordozót és hivatalos dokumentumot. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség közölte, hogy az adóhatóság az azóta eltelt két évben sem adott semmiféle szolgáltatta vissza az elvitt személyi és egyéb anyagokat, számítógépeket, és semmilyen magyarázattal nem szolgált számukra.

A MET vezetőségének tizenhárom tagját rendelték be tanúként, az egyház gazdasági igazgatóját, Ónodi Istvánt pedig bilincsben vitték el az otthonából februárban, és csak egy hónappal később helyezték szabadlábra.

(Címlapkép: Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség/YouTube)