Megfelelési kényszer? - Leveszi kínálatából az HBO az Elfújta a szelet "rasszizmus" miatt

Megfelelési kényszer? - Leveszi kínálatából az HBO az Elfújta a szelet "rasszizmus" miatt

A rendőri brutalitás áldozatává váló George Floyd halála után Amerika elég szélsőségesen reagál az eseményekre. Az egyik oldalon zavargásokba és fosztogatásokba torkolló antifasiszta tüntetések, a másik oldalon pedig felfegyverkező radikális csoportok járják az utcákat az amúgy is fegyverfetisiszta országban. 

Miközben rengeteg tüntetés zajlik Amerikában a "rendszerszintű rasszizmus" ellen, addig más cégek is igyekeznek az "új hullámot meglovagolva" a politikai korrektség jegyében, látszatintézkedéseket bevezetni. Ennek újabb eklatáns példája az, hogy a HBO Max amerikai streamingszolgáltató ideiglenesen levette kínálatából az Elfújta a szél című polgárháborús klasszikust, mert véleményük szerint előítéletesen mutatja be a feketéket, és pozitív színben tünteti fel a rabszolgaságot. 

A film levétele ugyanakkor nevetséges megoldás. Úgy tűnik, az új idők szavára hallgató Amerika most úgy tesz, mintha soha semmi közük nem lett volna ahhoz a korszakhoz, amikor is az afroamerikaikat másodrendű állampolgárként kezelték.

A HBO szóvivője az ideiglenes tiltással kapcsolatban elmondta, hogy az Elfújta a szél egy másik korban készült és olyan etnikai és faji előítéleteket mutat be, amik akkoriban sajnos általánosan elfogadottak voltak az amerikai társadalomban.

"De ez a rasszizmus akkor is elfogadhatatlan volt, és ma is az. Úgy éreztük, hogy a film kínálatban tartása felelőtlen lenne a kellő magyarázat, és az ábrázolásmódok elítélése nélkül.“

A HBO-t birtokló Warner Mediánál most azon dolgoznak, miként lehetne felelősséggel bemutatni a filmet.

Az 1989 óta futó Zsaruk című sorozatot is elkaszálták nemrégiben, ugyanis a Paramount úgy döntött, hogy az a széria, amely arról szól, hogy kamerákkal kísérik a rendőröket, túlságosan is azt látszatot kelti, hogy a gyanúsítottakkal szembeni "rendőri erőszak" törvényes megoldás.