Újabb blöff, vagy tényleg eltűnnek a vörös csillagok a polcokról?

Kifehéredhetnek a csillagok, vagy maradhat minden a régiben.

A kormánypárti Magyar Idők Szatmáry Kristófra, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosára hivatkozva azt írja hétfői számában, hogy szeptember végére megszavazhatja a parlament a lex Heinekenként elhíresült törvénytervezetet, miután az Európai Bizottság elfogadta az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmát, tehát elhárultak a jogi akadályok.

Emlékeztetnek, hogy a márciusi törvényjavaslat az emberi méltóság védelmében az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását tiltaná meg Magyarországon, de valójában az egész törvényt a vörös csillagos Heinekenre írták ki, miután a holland cég Erdélyben pereskedni kezdett a kormánynak is szimpatikus Csíki sörrel.

Arról, hogy mi lesz a szavazáson, a Magyar Idők szerint hétvégén fog dönteni a Fidesz az őszi kihelyezett frakcióülésén.

Természetesen a hollandok a törvényjavaslat uniós vizsgálata során számtalan észrevételt tettek, ami hónapokkal húzta el a magyar parlamenti döntést. A jogi akadály azonban megszűnt, bármikor életbe léphet a lex Heineken, ha a frakció úgy dönt a hét végén – mondta Szatmáry Kristóf.

Azt, hogy a holland multi milyen előre borítékolt mozgástérrel rendelkezett a magyar kormánnyal való csatározás alatt, az is mutatja, hogy a Lázár Jánoshoz és Semjén Zsolthoz tartozó törvényjavaslat végig tartalmazott egy bármikor kinyitható kiskaput. A javaslat ugyanis leszögezte, hogy ha egy kérelmező bizonyítani tudja, hogy az önkényuralmi jelkép használatához olyan magánérdek fűződik, amely nem sérti társadalmi csoportok érzékenységét, akkor a kormány egyedi határozata alapján a cég továbbra is használhatná a jelképet.

Egy ilyen gumiszabály pedig bármikor érvényesíthető ha a háttéralkuk megszületnek, márpedig a Csíki sört már elengedték a hollandok, és ezért nyilván ők is várnak valamit.

Noha a kormányszócső tényként írta cikkcímében, hogy "Eltűnik a vörös csillag a kereskedelemből", a tiltás mégsem vehető biztosra, hiszen Szijjártó Péter külügyminiszter hiába veszett össze holland kollégáival nemrég, a gazdasági kapcsolatok valójában teljesen rendben vannak. Olyannyira, hogy a Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató által elnökölt Ferencváros saját söre, a Fradi Sör is most került Heineken-gyártás alá – ilyet pedig nyilván nem tennének meg egy olyan gyártóval, amit hamarosan ellehetetlenítenének.

Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy ha a törvényt életbe is léptetik, az sem a Heineken eltűnését fogja jelenteni, hanem a gyártó minden bizonnyal egyszerűen visszatér az évtizedeken át használt fehér csillagra a vörös helyett, legalábbis Magyarországon.

A külföldi tartalmak szponzorációját viszont továbbra is képtelenség lenne szűrni, így például a labdarúgó Bajnokok Ligájának legnagyobb reklámjaiban ugyanúgy a vörös csillag szerepelne a magyar képernyőkön, mint korábban. Így a lehetséges forgatókönyvek a következők: vagy meg sem szavazzák a törvényt, vagy megszavazzák, de alkalmazzák a kiskaput, vagy alkalmazzák, de a Heineken fehér csillagokkal továbbra is kapható lesz.