Helyzet van: szerdán váratlan villámlátogatást tesz Orbánnál a NATO-főtitkár

Helyzet van: szerdán váratlan villámlátogatást tesz Orbánnál a NATO-főtitkár

Jens Stoltenberg el akar beszélgetni hazánk oroszbarát miniszterelnökével, hogy megbizonyosodjon, egy állásponton vannak-e az ukrajnai háború kapcsán. Ha Orbán Putyin pártját fogja, Magyarországot akár ki is zárhatják a NATO-megbeszélésekről.

„Alig várom, hogy leüljek és megvitassam Orbánnal a washingtoni csúcstalálkozó napirendjét, amely egyaránt magában foglalja a NATO biztonságát és elrettentő erejét, valamint Ukrajna támogatását” – jelentette ki Jens Stoltenberg Rigában, a Bukaresti Kilencek (B9) csúcstalálkozóján sajtótájékoztatóján.

Főtitkárként a munkám része, hogy találkozzak a NATO-országok vezetőivel, és megbizonyosodjak arról, hogy egyetértünk-e

– idézi a NATO-főtitkárt a Telex az Euronews nyomán. Stoltenberg hozzátette: „Arra számítok, hogy minden szövetségesünk rábólint a kijevi segélykoordináció megerősítésére és a pénzügyi támogatás jóváhagyására”.

A villámlátogatás Orbán számára nem tűnik váratlannak, ugyanis a pénteki közrádiós álinterjújában a fideszes miniszterelnök így fogalmazott: „Azt látom, hogy a Brüsszelből jövő nyomás kivédését kitanultuk, Magyarország tudja, hogyan kell megvédeni a függetlenséget. A NATO egy nehezebb ügy, jön majd ide a NATO-főtitkár is. Azt látom, mindenképp ki kell maradnunk abból, amit a NATO ukrajnai missziónak nevez.”

A szerdai találkozó után Jens Stoltenberg és Orbán közös sajtótájékoztatót is tartanak.

Korábban az is felmerült, hogy az Orbán-kormány oroszbarát politikája miatt esetleg kizárhatják Magyarországot a NATO megbeszélésekről.

A NATO és az EU keleti tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) csoportjának tagjai fontolgatják, hogy kizárják megbeszéléseikről Magyarországot. Ennek oka, hogy Orbánék rendre megvétózták az Ukrajna támogatásáról szóló állásfoglalásokat.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben 2017. május 25-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq)