A Putyint szolgáló Orbán miatt kizárhatják hazánkat a NATO megbeszéléseiről

A Putyint szolgáló Orbán miatt kizárhatják hazánkat a NATO megbeszéléseiről

A NATO és az EU keleti tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) csoportjának tagjai fontolgatják, hogy kizárják megbeszéléseikről Magyarországot. Ennek oka, hogy Orbánék rendre megvétózták az Ukrajna támogatásáról szóló állásfoglalásokat.

A NATO tagállamok B9 ülésein Magyarország rendre megvétózta az Ukrajna támogatásáról és esetleges NATO-csatlakozási folyamat felgyorsításáról szóló állásfoglalásokat. Ezenkívül mivel az Orbán-kormány az EU-ban is rendszeresen blokkolja-hátráltatja az ukrán háborús erőfeszítések támogatását,

„sok országnak elfogyott a türelme”.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy

a B9-ek kedden, Rigában kezdődő tanácskozásán a magyar fél megint megvétózott egy állásfoglalás-tervezetet, ami amúgy élvezte a többi nyolc tagállam támogatását.

Ez annyira kiverte a biztosítékot már a többi tagállam képviselőinél, hogy a Financial Timesnak nyilatkozó egyik diplomata szerint

“valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy ebben a felállásban találkoztunk.”

Ezt a szándékot azonban még nem tárták a nyilvánosság elé.

Minderről a Financial Times értesült több diplomáciai forrásból. A neves brit üzleti lap emlékeztet, hogy a B9-et 2015-ben alapította Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia. Azaz azok a NATO- és EU-tagállamok, melyek 1991 előtt a szovjet blokkba tartoztak.

A szervezet nem rendelkezik önálló intézményrendszerrel, inkább egy olyan fórum, melyen a tagok állam- és kormányfői, védelmi miniszterei és külügyminiszterei összehangolhatják biztonságpolitikai elképzeléseiket – különös tekintettel a 2014 óta akut problémának számító orosz fenyegetésre - írja a Telex.