Hidegháborús hangulatot idéz a NATO hadgyakorlata, Oroszország szerint hibrid háborút folytat ellenük a nyugat

Hidegháborús hangulatot idéz a NATO hadgyakorlata, Oroszország szerint hibrid háborút folytat ellenük a nyugat

Az észak-atlanti szövetség célja, hogy demonstrálja: amerikai és egyéb erőkkel meg tudnák védeni Európát az orosz agresszióval szemben. Putyinnak nem tetszik az erősödő NATO-jelenlét.

A NATO Steadfast Defender 2024 gyakorlaton 90 ezer katona vesz részt, a hidegháború óta ez lesz a legátfogóbb művelete a szervezetnek – számolt be a Reuters tudósítása alapján a Portfolio.hu.

A NATO a hidegháború óta a legszélesebb körű műveletére készül, ami a Steadfast Defender 2024, azaz „kitartó védő” nevet kapta.

A hadgyakorlat nem titkolt célja, hogy teszteljék, konfliktus esetén hogyan tudnának az amerikai erőkkel megerősített európai szövetségesek szembeszállni egy „közel azonos erejű” ellenféllel, különösen a NATO keleti határai mentén és Oroszország közelében.

A teveg szerint májusig tartó gyakorlaton mindegy 90 ezer katona fog részt venni — közölte Chris Cavoli a NATO-főparancsnok. A Steadfast Defender 2024 jelentőségét az is mutatja, hogy több mint 50 hadihajó vesz részt benne, köztük repülőgép-hordozók éa rombolók is. Ezen kívül több mint 80 repülőgép a vadászképektől kezdve, a helikoptereken át, egészen a modern harci drónokig. A szárazföldi erők pedig legkevesebb 1100 harcjárművel vesznek részt a hadgyakorlaton. Ezek között várhatóan lesz 133 harckocsi és 533 gyalogsági harcjármű is.

A katonai szövetség főparancsnoka úgy fogalmazott: a művelet célja, hogy a NATO regionális védelmi stratégiáinak végrehajtását gyakorolják, amely egy esetlegesen bekövetkező orosz támadás esetén válna szükségessé. Ugyan a NATO közleményében konkrétan nem nevezte meg Oroszországot, de a NATO legfontosabb stratégiai dokumentumában Oroszországot a NATO-tagországok biztonságát fenyegető legnagyobb, közvetlen fenyegetésnek tekintik.

Európa védelme a cél a hidegháború óta nem látott léptékű hadgyakorlatban.

A NATO hangsúlyozta, hogy a gyakorlat célja, hogy demonstrálják a katonai szövetség képességét arra, hogy az Észak-Amerikából és máshonnan érkező erőkkel meg tudják erősíteni Európa védelmét.

A hasonló szintű hadgyakorlatok közé sorolható az 1988-as Reforger, amely még a hidegháború idején 125 ezer résztvevőt számlált, valamint a 2018-as Trident Juncture, amelyen nagyjából 50 ezer katona vett részt. A közelgő gyakorlatokon nemcsak NATO-országok vesznek részt, hanem Svédország is, melynek csatlakozását politikai okokból akadályozza Törökország és az Orbán-kormány.

A Steadfast Defender során kiemelt hangsúlyt fektetnek a NATO gyorsreagálású hadtestjeinek Lengyelország keleti felébe történő mozgósítására. További kulcsfontosságú helyszínnek számítanak a balti államok, amelyek földrajzi okokból nagyon kitettek az orosz agressziónak, valamint Németország, amely elsődleges betelepítási pontként szolgál az Európán kívüli erők számára. A katonai műveletek a NATO végein található országokra, például Norvégiára és Romániára is kiterjednek.

Ezek a gyakorlatok újabb elemei annak a hibrid háborúnak, amelyet a nyugat robbantott ki Oroszország ellen

– fejtette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a brit Guardiannek.

Szerinte ez a hidegháborús tervekhez való visszatérést jelzi – számolt be a Telex.

Zelenszkij Kijevbe invitálta a nagy béketeremtő szerepében tetszelgő Donald Trumpot

(Címlapkép: Önjáró löveg a Griffin Storm 2023 fedőnevű litván-német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvő Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án. MTI/EPA/Valda Kalnina)