Orbán még várhat: Törökország tovább húzza az időt a svéd NATO-csatlakozás ügyében

Orbán még várhat: Törökország tovább húzza az időt a svéd NATO-csatlakozás ügyében

Orbán Viktor és a Svédország magyar kormányról tett kijelentésein megrökönyödő fideszes képviselők megnyugodhatnak, egyelőre nem kell dönteniük arról, hogy a szövetségesünk legyen-e a skandináv ország.

A török parlament külügyi bizottsága csütörtöki ülésén, többórás vita után úgy döntött, hogy elhalasztja a szavazást Svédország NATO-tagságát illetően. Már 18 telt el azóta, hogy Stockholm benyújtotta hivatalos felvételi kérelmét az észak-atlanti védelmi szövetségbe.

A török bizottság mindazonáltal további megbeszéléseket akar folytatni, és már a jövő héten újból napirendre tűzheti a törvényjavaslatot – jelentette be Fuat Oktay, bizottsági elnök. A szavazás időpontját azonban továbbra sem jelölték ki.

Kijelentette:

Minden bizottsági tagot teljes mértékben meg kell győzni a svéd tagság jóváhagyásáról, és ez időbe telik.

Lehetséges, hogy meghívják az ankarai svéd nagykövetet is a bizottság ülésére a ratifikálás felgyorsítása érdekében – tette hozzá

Ankara a svéd csatlakozás jóváhagyásáért cserébe korábban határozottabb fellépést követelt Stockholmtól a terrorizmus elleni harcban, elvárják például a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjainak kiadását.

A külügyi bizottság egyszerű többséggel elfogadhatja a törvényjavaslatot, de utána még a teljes parlament szavaz róla, és ezután még a török elnöknek is alá kell írnia a javaslatot.

(Címlapkép: Orbán Viktor kormányfő fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án. MTI/Benko Vivien Cher)