Hidzsáb-nap a párizsi elitegyetemen

Az akciót a radikális baloldali eszméktől teljesen átitatott Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének diákjai szervezték, akik arra buzdítottak minden nőt, muszlimot és nem muszlimot egyaránt, hogy szolidaritásból egy napig hordják a muszlim nők jellegzetes viseletét, írja a New York Times.

A szervezők szerint a megmozdulás

"egy kollektív jelzés arra, hogy torkig vagyunk. Támogatjuk azokat a fátylat viselő nőket, és szolidaritást vállalunk velük. Az iszlamofóbia ellen és a nőkért vagyunk. Támogatjuk a nő szabadságát és a női jogokat."

Az egyik résztvevő úgy nyilatkozott, hogy miután a metrón felvette a ruhadarabot, úgy érezte, megbámulják érte az emberek. Szerinte épp ezért van szükség ilyen figyelemfelkeltő megnyilvánulásokra.

A diákok Manuel Valls francia elnököt is élesen kritizálták egy áprilisi kijelentése miatt, amikor is azt találta mondani, hogy a hidzsáb "a nők elnyomásának szimbóluma". Franciaországban egyébként tilos a teljes arcot eltakaró vallásos ruhadarabok nyilvános viselése.

Örülünk? Úgy tűnik, hogy nem...

A performansz azonban nem aratott osztatlan sikert, a tanulók nagy részét nem érdekelte, vagy kifejezetten felháborította a megmozdulás.

A párizsi és brüsszeli terrortámadások óta nem olyan könnyű ilyen módszerekkel szimpátiát ébreszteni a muszlim kisebbség, vagy a bevándorlók iránt, különösen úgy nem, hogy az esemény szervezői a Salaam elnevezésű, radikális iszlámmal flörtölő diákcsoport tagjai közül kerültek ki.

[fb_pages_codes:immigration]

A csapat összejövetelein rendszeres vendégelőadó az a Tariq Ramadan, aki az egyiptomi Muzulmán Testvériség egyik alapítójának unokája, és több alkalommal sem volt hajlandó elítélni a nők megkövezését, de a saría törvénykezést is többször dicsérte.

Bernard-Henri Levy író, filozófus Twitteren reagált a megmozdulást:

"Hidzsáb-nap a Párizsi Po.-n. Mikor lesz saría-nap? Kövezés? Rabszolgatartás?"