Hogyan kerülnek hitvány emberek a Fideszbe? Pesty László után Lázár János is ezt a kérdést feszegette

Hogyan kerülnek hitvány emberek a Fideszbe? Pesty László után Lázár János is ezt a kérdést feszegette

Az Orbán-kormány minisztere szerint csak azért, mert néhány hitvány ember bekerült a Fideszbe, még nem szabad azt gondolni, hogy az egész párt hitvány emberekből áll. Úgy véli, a korrupción kapott fideszesek kikezdik a párt hírnevét.

„A Fidesz erős és sikeres politikai közösség, amihez az elmúlt tizenöt évben nagyon sokan csatlakoztak a siker reményében. Olyanok is, akiknek nem kellett volna jönniük. Ők szavazatban mérhető károkat okoznak, sokkal nagyobb problémát jelentenek, mint azt gondolják Budapesten a Fidesz vezetői közül. Alulról kezdik ki a támogatást és a bázist. Mert végül mi számít a politikában? Az, hogy milyen ember vagy. Ha hitvány emberek kerülnek közénk, akkor azt hiszik majd, hogy mi is hitványak vagyunk, az egész Fidesz.” Egyebek között ezt nyilatkozta a saját ravaszdi válaszain nárcisztikusan elnevetgélő Lázár János a Blikknek.

A gondolatsor a gazdasági ügyekkel vádolt fideszes Simonka György miatt került szóba, aki kapcsán Lázár jelenségről beszélt. Azt mondta, nem az a baj, hogy a Fideszben van, „hanem hogy ide került, mármint hogy közénk került.”

Lázár kritikáját árnyalja, hogy személyi döntések esetében a lojalitáson kívül egyáltalán nem látszanak politikai és erkölcsi szempontok a Fideszben, amikről egyébként ő láthatóan úgy gondolja, hogy tökéletesen megfelel. Pedig arról, hogyan keverednek az „erős és sikeres politikai közösségbe” emberek, annak kiválasztásában nem más, csak Orbán Viktor szempontjai döntenek. A parlamenti képviselőjelöltek kiválasztásában is, amelynek feltételezhetően Lázárnak épp úgy kellett megfelelnie, mint például Simonkának.

De vajon honnan érkeznek hitvány emberek a Fideszbe? Lázár szerint ebbe a csoportba sokak mellett nem tartozik bele például Mészáros Lőrinc sem. A gázszerelő vállalkozó világbotrányt jelentő vagyonosodását korábban olyan „támadási felületnek” értékelte, amely védhető is, mert „az a helyes irány, ha a nemzeti erőforrások nemzeti kézben vannak”. Márpedig ha ez így van, akkor nyilván a többi, Mészároshoz hasonló nemzeti kezű fideszes sem lehet hitvány.

Ebben azonban biztosan nem egyezik Lázár véleménye az ugyancsak erkölcsi kérdéseket számon kérő Pesty Lászlóéval, aki hasonló jelenség miatt ostorozta a Fideszt, mint Lázár. Érdemes felidézni a dokumentumfilmes pár mondatát, különösen annak fényében, hogy Lázárhoz hasonlóan viszonyul Orbán Viktorhoz, és ugyancsak szeretné megóvni a Fideszt/a NER-t a hitványságtól. Pesty Simonkáéival egy cipőben járó visszaélés-gyanús ügyeket emlegetett. Ekkor azonosította a nyilvánosságban a Lölő-jelenséget, mint a NER-t erodáló rendszerszintű kérdést:

Nem más, mint amikor büdöslábú, alanyt az állítmánnyal egyeztetni nem tudó, végtelenül ostoba, ízléstelen és tehetségtelen emberek zsarolás és más bűncselekmények útján ráteszik a kezüket sikeres vállalkozásokra.

Pesty László az elmúlt hónapokban több esetben és egyre bővebben írta körül a Fideszben tapasztalható hitványságot a médiában. Leleplező dokumentumokat is ígért karácsonyig, de ebből várhatóan nem lesz semmi, mert a dokumentumfilmes felszívódott. Lázár Jánosnak lett volna rá ideje, mégsem mondott véleményt nyilvánosan Pesty súlyos vádjairól. Nem lenne viszont meglepő, ha a két jelenségnek ugyanaz az oka.

(Címlapkép: Elöl Orbán Viktor ügyvezető miniszterelnök, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető ügyvezető miniszter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető ügyvezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)