Az LMP szerint 70 százalékos pedagógusbér-emelésre volna szükség

Az LMP szerint 70 százalékos pedagógusbér-emelésre volna szükség

A pedagógusbérek vásárlóerejének megőrzése érdekében 65-70 százalékos emelésre lenne szükség az LMP szerint.

Hohn Kriszta, az ellenzéki párt parlamenti képviselője hétfői online sajtótájékoztatóján úgy értékelt, a 10 százalékos emelés "halvány bocsánatkérésnek is kevés". A kormány által tervezett növelés mértéke ugyanis nem fedezi az elmúlt öt év inflációs terhét - fejtette ki, hozzátéve: a közalkalmazotti bértábla racionalizálása is időszerű lenne már.

Elmondta, hogy a pedagógusok bérének vetítési alapja még mindig a 2014-es minimálbér szintje, vagyis 101 ezer 500 forint, ami sok esetben a garantált bérminimumnál is alacsonyabb jövedelmet eredményez.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Azért is szükség lenne jelentősebb emelkedésre, mert szerinte óriási gond a pedagógushiány, a probléma pedig egyre nagyobb lesz, hiszen jelenleg tíz tanárból csupán egy fiatalabb harmincnál, öt pedig 50 feletti.

Hohn Krisztina hozzátette, hogy ösztöndíjrendszerrel és a pálya népszerűsítésével is változtatni kellene mindezen. Szerinte azonban addig nem változik meg a helyzet, amíg a kormány inkább luxusberuházásokra vagy vadászati világkiállításra költ, és nem törődik azzal, hogy az egyes szektorokban dolgozók helyzetén javítson.

Ercse Kriszta: "Meg lehet akár duplázni is a pedagógusok fizetését, akkor sem fognak többen tanítani"

Az elmúlt 11 évre visszatekintve az látható, hogy az Orbán-kormány számára nem tartozik a prioritások közé a hazai oktatás problémáinak megoldása. Jól jellemzi a helyzetet, hogy még önálló oktatási minisztériumról sem beszélhetünk, sőt: szinte egyedülálló módon hazánkban a közoktatást és a felsőoktatást két külön tárca irányítja.

(MTI)