Vizet találtak a Holdon

Vizet találtak a Holdon

Kőzetekbe zárt vízmolekulák jelenlétét sikerült kimutatni a Hold felszínén a NASA bejelentése szerint. Egy másik kutatócsopot rengeteg olyan, örökké árnyékos területet fedezett fel, amelyek hosszabb ideig raktározhatnak vízjeget - írja a Qubit.

A vízmolekulákra a SOFIA infravörös teleszkóp segítségével bukkantak. A kutatók szerint a vizsgált területen 100-400 ppm (a molekulák száma egymillió részecskére vetítve) vízmolekula található, vélhetően főleg vulkáni eredetű üvegekben és regolitszemcsék között.

Sötétben a vízjég

A másik kutatás során olyan örökké árnyékos területeket kerestek, ahol a hőmérséklet miatt hosszútávon is megmaradhat a vízjég. Ehhez részben a NASA LRO-űrszondájának megfigyeléseit, részben elméleti modelleket használtak.

Egy centiméterestől több kilométeres átmérőig terjedő hideg területeket azonosítottak. A kutatók úgy gondolják, hogy a felszínen 40 ezer négyzetkilométernyi terület van, ahol a vízjég akár többmilliárd évig is eláll. Ennek a kitermelése és felhasználása sokkal reálisabbnak tűnik, mint a felszíni kőzetekből vízhez jutni.

A potenciális erőforrás felfedezése jó hír a jövő szempontjából: a NASA 2024-ben ismét embert küldene a Holdra az Artemis-programban, és egy állandó holdbázis létrehozása is a tervek között szerepel. 

A csillagaszat.hu arról ír, hogy a szükséges mennyiséget a Földről rendkívül költséges lenne odaszállítani, ezért fontos, hogy a felhasznált vizet helyben bányásszák/állítsák elő. Az ivóvíz és növénytermesztés mellett komponenseire bontva használhatjuk oxigén előállításához, rakétaüzemanagyhoz és energiatárolásra is.

Kiss László csillagásszal, fizikussal készült interjúnk:

Pesszimista univerzumkép lenne, ha csak a Földön alakult volna ki élet

Az igazi nagy kérdés, amiről az egész szól, hogy milyen valószínűséggel alakul ki az élet magától. Erről még semmit nem tudunk. Jelenleg a Föld az egyetlen olyan ismert hely az univerzumban, ahol van élet.