Orbán kedveli a holland kormányfőt, ezért kibékülünk

Egy hónapig tartott a mosolyszünet.

Az EU soros elnökségét betöltő Észtországban tartják az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóját, amelynek fő témája a digitalizáció. 

Számunkra azonban érdekes diplomáciai híreket hozott az esemény. Orbán Viktor újságírókkal közölte, hogy beszélt Mark Rutte holland miniszterelnökkel, és megállapította, hogy tulajdonképpen kedvelik egymást, ezért kibékültek és a Hollandiába akkreditált magyar nagykövet visszatérhet Hágába.

"Le is zártuk a két ország közötti konfliktust, kedveljük egymás tulajdonképpen, és egyetértünk nagyon sok kérdésben"

-fogalmazott a miniszterelnök.

A két ország közötti konfliktus azért robbant ki, mert a távozó holland nagykövet Gajus Scheltema egy interjújában több ponton is erős kritikával illette a kabinet vezetéstechnikáját, továbbá úgy fogalmazott, hogy a muszlim terroristák

„ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.

Szijjártó Péter a kormány súlyos megsértése miatt hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet és határozatlan időre felfüggesztette a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot az országgal.

Bert Koenders, holland külügyminiszter elhatárolódott nagykövetük terrorizmussal kapcsolatos kijelentéseitől, ám a korrupció bírálataival egyetértett. Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának jobbikos alelnöke szerint a magyar külügyminiszter radikális lépése nem csak arról a terrorizmussal kapcsolatos kiragadott mondatról szólt, hanem arról, hogy egy diplomata nyíltan felhívta a figyelmet az országban folyó korrupcióra.

A Jobbik szerint más is zavarhatta Szijjártót a holland nagykövet nyilatkozatában

Szijjártó a diplomata ellenségkép-gyártással kapcsolatos gondolatait emelte ki, Scheltema ugyanis azt mondta, a muszlim terroristák is „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány".A külügyminiszter szerint a nagykövet ezzel a terroristák és a magyar kormány közé akar egyenlőségjelet tenni.Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke úgy gondolja, Szijjártó Pétert nemcsak ez a kiragadott mondat zavarta, hanem az is, hogy a nagykövet nyíltan beszélt a korrupcióról.

Azóta a kormány megpróbálta ezt is a bevándorlás témára felfűzni, kevés sikerrel és közben megérkezett az új holland nagykövet, Rene van Hell is, akit azonban Áder János köztársasági elnök nem fogadott, így nem tudta átadni megbízólevelét.

Most azonban, hogy a miniszterelnök úgy döntött, neki egész szimpatikus a holland kormányfő minden egycsapásra megoldódott.