Hónapok óta nem kapnak teljes fizetést a Honvédkórház intézmény dolgozói

Hónapok óta nem kapnak teljes fizetést a Honvédkórház intézmény dolgozói

Ennek fő oka az lehet, hogy a Honvédkórház februárról márciusra állítólag 82 millióról 685 millióra növelte az adósságát.

Továbbra is csúszik a pótlékok kifizetése az orvosok és szakdolgozók részére a Honvédkórházban. Olyannyira, hogy az idén az intézmény dolgozói még nem kaptak teljes fizetést - értesült az ATV Híradója. Ezt a Magyar Orvosok Szakszervezete is megerősítette, amely közölte, "a bérszámfejtés sem átlátható". A Honvédkórház az ATV-nek küldött levelében azt közölte, hogy a következő kifizetések már egy összegben fognak történni.

Márciusban jelent meg először a hír, hogy a Honvédkórház néhány munkatársai nem kapott még fizetést ebben az évben. Sok orvos és ápoló pedig csak a bérének egy részét kapta meg. Az ATV Híradója úgy tudja, hogy a helyzet azóta sem oldódott meg, sok orvos és szakdolgozó még mindig kevesebb bért kap, mint amennyi szerintük a havi fizetésük lenne. Ám más probléma is van a pénzekkel.

Én például kirívóan magas, több mint 100 bérszámfejtési papírt kaptam erről a három hónapról, amit eddig kifizettek

- mondta az ATV-nek Elek Norbert. A Magyar Orvosok Szakszervezetének helyi csoportvezetője pedig elmondta, hogy az intézményben háromezren dolgoznak és csaknem mindenki érintett.

A januári átszervezés nagyjából 40 ezer forintot vett ki a dolgozók zsebéből, most viszont egyéb juttatások késnek. A műszakpótlékok, ügyeleti díjaknak a kifizetése sem történik még meg rendesen, tehát ez nem azt jelenti, hogy nem kapjuk a pénzeket, hanem azt, hogy nem tudjuk leellenőrizni pontosan, jól kaptuk-e

- tette hozzá Elek Norbert.

Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet FESZ elnöke hangsúlyozta, hogy az egyes illetmények szerepe is rendkívül fontos, de ezekkel szemben az alapbér-emelés lenne a legjobb megoldás.

Az alapbért kellene rendesen kifizetni, ráadásul arra kötelező szabályok is vannak. Sőt, mivel az alapbérre járó pótlékok százalékosan vannak megállapítva, így azok ugyanúgy nőnek, mint ahogy az alapbér nő

- mondta Soós Adrianna.

Az ATV szerint a jelenség nem egyedi. A megkérdezett egészségügyi szakértők számos hasonló esetről számoltak be.

A Honvédkórház februárról márciusra 82 millióról 685 millióra növelte az adósságát. Tehát 600 milliós adósság realizálódik egy hónapon belül. Ennek azért lehet olyan oka is, ami magyarázza ezt, tehát nagy összegű eszközbeszerzés vagy elújítási számlák kifizetetlensége, amely abban a hónapban járt volna le

- hangsúlyozta a FESZ elnöke.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor