Néhányan már rárepültek a honvédelmi intézkedési tervek elkészítésére

Többen is ajánlkoztak az intézményeknél, hogy elkészítik a kötelező honvédelmi intézkedési tervet, pénzért – értesült a HVG. A lap azt írja, hogy egymás után tíz perccel landolt az egyik fővárosi iskola e-mail fiókjában két levél, melyben a HIT elkészítésére ajánlkozott egy cég, valamint egy biztonságpolitikával foglalkozó szakember. Nem tudjuk, hogy Nógrádi Györgyről van-e szó, pedig ő Magyarország biztonságmindenese.

A szolgáltatás árát egyikük sem közölte. A szakember nem árulta el, hogy hány intézményt keresett meg, de azt igen, hogy néhány helyen már elfogadták ajánlatát. Ismeretségi körben ajánlkozik, bár, ha csak random küldözget e-maileket iskoláknak, az nem erről tanúskodik. A HVG azt írja, hogy a levél, amit ők láttak, egyáltalán nem baráti kapcsolatfelvételnek tűnt, hanem formális megkeresésnek, részletes bemutatkozással.

Melyik cég?

Az Aurapro munka- és tűzvédelmi területre szakosodott, több iskolát is megkerestek a honvédelmi intézkedési tervvel kapcsolatban. Az ügyvezető, Szegedi Ferenc a lap kérdésére elmondta, a HIT elkészítésének ára függ az intézmény méretétől, de legfeljebb párszázezres, egyszeri kiadást jelent. Elmondása szerint semmilyen kapcsolatban nem állnak a kormánnyal, sem az illetékes tárcákkal.

Itt írtunk arról, hogy mi ez:

Terrortámadásra kell készülniük az óvodáknak és az iskoláknak is

Az abcug.hu írta meg először, fél évet kaptak a magyarországi óvodák és iskolák, hogy HIT-et, vagyis Honvédelmi Intézkedési Tervet készítsenek maguknak. Erről december végén értesítette az igazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az iskoláknak küldött levél szerint a potenciális terrorfenyegetettség miatt minden intézménynek fel kell készülnie egy "esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre".

Itt pedig arról, hogy a NATO már cáfolta is a kormány egyik indokát:

A NATO cáfolja a magyar kormányt

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétvégén nyilatkozta, hogy az Orbán-kormány egy NATO-kötelezettség miatt kér terrorvédelmi tervet az iskoláktól és óvodáktól. A Népszava most azt írja, hogy ezt a NATO brüsszeli központja diplomatikusan cáfolta. Az abcug.hu írta meg először, fél évet kaptak a magyarországi óvodák és iskolák, hogy HIT-et, vagyis Honvédelmi Intézkedési Tervet készítsenek maguknak.