Hozol? Viszel?

Két hete üzemel Budapest első Közösségi Adományozó Pontja, rövidebb nevén: az Ajándékdoboz. 

asdHozol?
 
valaki megunt, kinőtt, de még használható holmit, döntően ruhát, könyvet, játékot hoz, hogy
 
Viszel?
 
a rászoruló családok olyan használati tárgyakhoz jussanak, amelyeket újonnan csak drágán tudnának beszerezni.
 
 
A helyszínen szemlélődve gyermekneveléshez szükséges dolgok "cserélnek gazdát", amit ottjártunkkor egy ott tartózkodó kismama is megerősített: ő maga egyszerre hoz, és egyszerre visz is, hiszen ahogy nő a gyermeke, úgy válik szükségtelenné egy-egy ruha, gyerekkönyv, játék. Az is kiderült, hogy volt olyan, aki Újpestről jött ide, hogy hozzon is, vigyen is.
 
Az Ajándékdoboz hazai megvalósítása az elmúlt két hét alatt szabályos diadalmenet: a szervező számos sajtómegkeresésnek tehet eleget, Facebook-oldalukon pedig csak úgy sokasodnak a lájkok.
 
Nem utolsó szempont, hogy a doboz nincs bekamerázva, így természetesen az is bátran vihet, aki esetleg szégyellné, hogy szüksége van onnan valamire. Az ellenőrizetlenség természetesen azt is jelenti, hogy meg kell tanulni egymásban bízni, abban, hogy senki nem él vissza ezzel a lehetőséggel. Reméljük ez így is lesz.
 
Az alulról szerveződő csereberére/jótékonykodásra tehát nagy igény van, amit az is jelez, hogy a hozzászólók jó része épp az után érdeklődik, hogy Budapesten, vagy vidéken éppenséggel hol nyílik meg a következő Ajándékdoboz.