Huszonnyolcezer szegedi család távfűtését veszélyezteti a nagykoalíció

Felfüggesztették a városi távhőszolgáltató működési engedélyét. A Quaestor-koalíció kudarca.

Ezzel huszonnyolcezer szegedi lakás távfűtése vált bizonytalanná.
 
Ebben a nem mindennapi folyamatban az Alfahír-t Tóth Péter, önkormányzati képviselő, a Jobbik Szegedi Szervezetének elnöke segítette a tisztán látásban.

Így privatizál a Fidesz...

Tóth Péter felelevenítette, hogy Szeged városában a távhőszolgáltatást az 1999. szeptemberében alapított Szegedi Hőszolgáltató (SzeHő) Kft. látja el. A társaságban az önkormányzat 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, valamint a működtetés érdekében átadta az akkor meglévő, a távhőszolgáltatáshoz kapcsolódó, a város tulajdonában lévő vagyontárgyakat. 
 
A SzeHő 49 százalékos tulajdonrészét és ezzel a vállalat szakmai irányítását az Alfa-Nova Kft. vásárolta meg. Ez egyébként azért is érdekes, mert Bartha László, az akkori fideszes polgármester, így juttatta garantált bevételhez a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégcsoportot. A kontraktus 2024-ig érvényes, tehát huszonöt esztendőre szólt - nyilván akkor még nem gondoltak az Orbán-Simicska barátság megromlására.

Boldog békeidők és a Fidesz gyarapodása

A 2002-es önkormányzati választások annak ellenére sem hoztak válozást a Szegedi Hőszolgáltató életében, hogy közben a város balra tolódott és a Botka László és Ujhelyi István nevével fémjelzett baloldali rablógazdálkodás elkezdődött volna - folytatta Tóth Péter. 
 
Ugyanakkor az Alfa-Nova Kft. más városok távhőszolgáltatását is megszerezte, többek között Székesfehérváron, Szolnokon, Kiskunfélegyházán, Dunaújvárosban; a céghálózat zavartalanul zsebelte be a fogyasztóktól a hasznot, egészen 2010-ig.

A rezsicsökkentés árnyoldalai

Mint emlékezhetünk, a 2010-es rezsicsökkentés drasztikus módon érintette az önkormányzati távhőszolgáltató cégeket. A veszteséges gazdálkodás több kedvezőtlen körülmény együttes hatására jött létre a városi cégek esetében. A szociális alapú lakossági gázár-támogatás megszüntetésével a hőszolgáltatást biztosító gazdasági szervezetek állami támogatási rendszerét erőltette a kormány, nyilvánvalóan kisebb állami szerepvállalással, mint a lakossági támogatás összege volt. 
 
A bevételt növelő, a társaság gazdaságosságát biztosító kapcsolt villanyáram értékesítés előnyeit lehetővé tevő szabályozás megszüntetése miatt sok helyen a gázmotorok működtetését le kellett állítani. A rezsicsökkentések nemcsak az előző időszakhoz képest jelentettek bevétel kiesést, hanem az időközben bekövetkezett költségnövekedések miatt is veszteséget okoztak. A rezsicsökkentések negatív hatásának enyhítésére szolgáló állami támogatások nem kompenzálták teljes mértékben a bevételkiesést. A távhőszolgáltatás az Orbán-kormány politikai atombombája, a rezsicsökkentés következtében veszteségessé vált, így a vegyes tulajdoni viszonyokat mutató Szegedi Hőszolgáltató Kft. esetében is - magyarázta a legerősebb ellenzéki párt politikusa.

A város számára veszélyes, rossz döntést kell hozni

A fent említett okok miatt az elmúlt évek során a szegedi közgyűlés kétszer segítette ki a Simicska Lajos és Pomázi Csaba érdekeltségéhez köthető Szegedi Hőszolgáltatót - húzta alá Tóth Péter. 
 
Először 2012-ben döntöttek egy 450 és egy 600 millió forintos hitelkeret létrehozásában. A 2012-es februári közgyűlésen Botka László polgármester úgy fogalmazott: „mindannyian tisztában vannak azzal, hogy a város számára veszélyes, rossz döntést kell hozni egy kényszerhelyzetben.” Ez a rossz döntés, ami a szegedi adófizetőknek 1 milliárdos veszteséget okozott azonban mégiscsak megfelelt a helyi Fidesz-MSZP Quaestor-koalíció számára, csak a Jobbik és LMP képviselője szavazott ez ellen.
 
További 1 milliárdos hitelfelvételt szavaztak meg a SzeHő számára a 2013 decemberi közgyűlésen. Ugyanakkor jellemző, hogy mindeközben a „ságvárista” Botka László a 2014-es kampányában arra tett ígéretet, hogy a milliárdos veszteséget okozó szegedi hőszolgáltató ügyét rendezni fogja, ha megfelelő politikai támogatást kap az önkormányzati választáson - figyelmeztetett a jobbikos képviselő.
 
Tóth Péter emlékeztetett: a sárga-csekkek nyomorúságába boruló szegediek hittek Botkának, aki azzal hálálta meg a bizalmat és a kétharmados felhatalmazást, hogy rögtön lecserélte a SzeHő, önkormányzat által delegált ügyvezető igazgatóját, aminek viszont az lett a következménye, hogy betelt a pohár a Hivatalnál, és felfüggesztette a Szegedi Hőszolgáltató működési engedélyét.
 
Itt tartunk csütörtökön, holnapra talán tisztul a kép, mindenesetre sürgős megoldást kell találni a szegedi emberekre leselkedő problémára, amit az elmúlt huszonöt év pártjai a haveri kör érdekeltségeinek kiszolgálása érdekében okoztak - szögezte le Tóth Péter.
 
Természetesen beszámolunk a további fejleményekről.