Hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak a NER-es propagandát beszállító cégek egyes szerződései miatt

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak a NER-es propagandát beszállító cégek egyes szerződései miatt

Balásy Gyula Fidesz-közeli médiavállalkozó szinte kivétel nélkül viszi a kormánypropagandára kiírt közbeszerzéseket. Most látszatnyomozás folyik a cégeinél.

Az érintett szerződések kapcsán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást – derül ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amit Vadai Ágnes országgyűlési képviselő kérdésére adott.

Az elmúlt nyolc évben propagandára költött 1360 milliárdból jócskán kaszáltak Balásy Gyula cégei is.

A bűncselekmény gyanúja egy a Szabad Európa oldalán megjelent cikk alapján merült fel, amiben leírják, milyen módszereket alkalmaznak és hogyan trükköznek Balásy Gyula cégeinél, melybe olyan NER-es médiavállalatok tartoznak, mint a New Land Mediával és a Lounge Design Kft.

A cikkből kiderül, hogy a túlárazás csak az egyik eszköz, mivel egy-két tétel tényleg a piaci ár többszörösén került Balásyék árajánlataiba, de főként az óraszámok és a darabszámok esetében nyomják meg a ceruzát, mivel sokkal nehezebben lehet lebukni azzal, hogy egy adott munkához valójában nem is volt szükség annyi ember annyi idejére.

Például „a táblázat szerint egy portré elkészítése stúdióban 379 ezer forint darabonként (szabadtéren mindössze 319 ezer), egy többalakos csoportkép elkészítése stúdióban 450 ezer forint (szabadtéren 360 ezer), amire rájön még a stúdió bérleti díja”.

Ez alapján egy kisebb fotózásra milliókat számlázhat ki a Lounge, miközben piaci alapon meglehet száz-kétszázezerből

– írta a Szabad Európa.

Vadai szerint ezek alapján feltételezhető, hogy bűncselekményről van szó, és szerette volna megtudni, indult-e nyomozás a cikk alapján, ezért fordult a legfőbb ügyészhez. Polt Péter azt válaszolta, hogy folyik vizsgálat, de még nem hallgattak ki gyanúsítottakat.

(Címlapkép: facebook)