Az elmúlt nyolc évben 1360 milliárd forintunkat költötte el a Rogán-féle propagandahivatal

Az elmúlt nyolc évben 1360 milliárd forintunkat költötte el a Rogán-féle propagandahivatal

2015 és 2023 között összesen 1360 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) keretmegállapodásai alapján az állami szereplők kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra. Ebből főleg Balásy Gyula cégei akasztottak nagyot.

Lassan 10 éve alakult meg a NER állami kommunikációt átalakító és központosító intézménye, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH), amelyet a 2014. október 10-én megjelent kormányrendelet a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá rendelt – derül ki a G7 cikkéből. A lap összegyűjtötte, hogy Rogán propagandahivatala mennyi közpénzt költött és mire az elmúlt években.

Az általuk intézett közbeszerzések közel háromnegyede Balásy Gyula cégeihez került.

A G7 a közbeszerzési portál adatbázisából több mint 2300 darab a a 2015 és 2023 közötti időszakban köttetett szerződés adatait töltötte le és nézte át. Ezekből napnál világosabban látszik, hogyan alakultak a közpénzből fizetett kommunikációs kiadások. Az évente megkötött szerződések értéke egyértelmű növekedést mutat:

A szerződések értéke 2015-2018 között évente 20-60 milliárd volt,

⚫ 2019 után nagyságrendi szintlépés történt,

⚫ 2021-ben 335 milliárd forinttal elérte a csúcsot,

⚫ 2022-ben az infláció ellenére is csak 310 milliárdra esett vissza,

⚫ 2023-ban azonban „csak” 120 milliárd forintnyi tendertpénzt szórtak ki.

A G7 számai azokon a keretszerződéseken alapulnak, amiket a Rogán Antalék hivatala által kiválasztott győztesekkel kötnie kell az alájuk besorolt állami vállalatoknak. Ezek a keretmegállapodások jellemzően legalább egy, de akár több évre is szólhatnak. Ezekkel kapcsolatban Dudás Róbert, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője írásbeli kérdést intézett Rogán Antalhoz:

A bődületesen nagy összeg láttán kérdezem Tisztelt Miniszter urat elsősorban arról, hogy a szóban forgó keretszerződéseket nem tartja-e legalább 3–6-szoros áron túlárazottnak?

A NKOH által megkötött keretszerződésekben jellemzően 70 százalék körüli minimális lehívási kötelezettséget írnak elő, de akár 10-15 százalékkal meg is lehet haladni az eredetileg meghatározott értéket.

A 2015-2023 közötti megállapodások közel háromnegyede, 73 százaléka a NER-es Balásy Gyula cégeihez kerültek, első sorban a Lounge Designhoz és a New Land Mediához.

Korábban más NER-es vállalkozásoknak is szépen jutott a koncból, a közbeszerzések 26 százalékát osztották ki nekik. Ezek között voltak Csetényi Csaba (Network 360 Kft., Affiliate Network Kft.) és Kuna Tibor (Young and Partners Kft., Trinity Communications Kft.) érdekkörébe tartozó cégek. NER-en kívüli cégek csak elenyésző mértékben kaptak megbízásokat.

A G7 arra is kitér, hogy Rogán Sas utcai irodában működő hivatala mindössze 73 főt foglalkoztat, ennek ellenére nagyon jelentős hatása van a hazai kommunikációs iparágra és az állami vállalatok, szervezetek működésére. Ennek oka, hogy a 2015-ben bevezetett új struktúrában minden állami szervnek kötelező az NKOH közbeiktatásával intézni a a kommunikációs, valamint rendezvényszervezési költéseit. Rogánék ennek köszönhetően eddig összesen 951 keretmegállapodást kötöttek, azaz évente nagyjából százat.

A Rogánék és a nyertes cég által megbeszélt árat minden állami vállalatnak el kell fogadnia.

Ez által egy hivatal kezében van a döntés, hogy kivel, mit és mennyiért végeztessenek el a mi pénzünkből, így sokkal könnyebb kontrollálni a közpénzek kicsatornázását a NER gazdasági holdudvarának.

(Címlapkép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. MTI/Balogh Zoltán)