Amerikában elkezdték letartóztatni azokat, akikkel Novák Katalin szoros kapcsolatokat ápol

Amerikában elkezdték letartóztatni azokat, akikkel Novák Katalin szoros kapcsolatokat ápol

Az amerikai szövetségi nyomozók megkezdték azoknak a lekapcsolását, akik az Ukrajnával szembeni agresszió propagandáján dolgoznak. Szoros kapcsolatot ápol ezzel a körrel az újonnan megválasztott magyar államfő, Novák Katalin is - írja a HVG360.

Az FBI kezdeményezésére a brit hatóságok március 3-án Londonban letartóztatták az amerikai Fox News egykori ügyvezetőjét, Jack Hanicket, aki 2013 óta közreműködött az egyik legvadabb putyinista televíziós csatorna, a Cargrad felállításában és európai terjeszkedésében. Hanicket azzal vádolják, hogy megsértette az amerikai szankciókat, és hamis nyilatkozatot tett az FBI-nak a munkájáról, amelyet Konsztantyin Malofejev orosz oligarchának végez. Mindezekért akár 25 év börtönt is kaphat.

Malofejev a Krím orosz bekebelezése, vagyis 2014 óta áll az amerikai szankciók hatálya alatt, miután az Egyesült Államok szerint a milliárdos az egyik fő szponzora az ukrajnai orosz szeparatistáknak, és nem mellesleg Putyin jobbkeze az európai politikai beavatkozásokban. Malofejev olyanokkal is jó kapcsolatot ápol, mint Le Pen vagy Salvini.

Nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb a magyar kormánnyal is megtalálják a közös hangot. 

A Cargrad TV szerkesztőségi igazgatója kezdettől fogva a Putyin Raszputyinjának tartott neofasiszta filozófus, Alekszandr Dugin volt, akinek meggyőződése, hogy Oroszországnak egy eurázsiai birodalmat kell létrehoznia a Nyugattal szemben. Ennek része az a gondolat is, hogy Ukrajnának mint önálló államnak nincs létjogosultsága.

A HVG360 szerint az amerikai igazságügyi minisztérium által most közzétett vádirat Hanick lefülelt levelezését ismertető részében van utalás arra, hogy Malofejev és az ő Nagy Szent Bazil Jótékonysági Alapítványa finanszírozza a Családok Világkongresszusát, amelynek éppen 2014-ben, a Cargrad indulásakor volt az első olyan csúcstalálkozója, amelyen  a magyar kormány is képviseltette magát.

Novák Katalint Igor Beloborodov hívta meg az eseményre, aki az exkémektől hemzsegő Orosz Stratégiai Tanulmányok Intézetének a demográfusa. Márpedig ez az intézet volt az, amelyet amerikai tisztségviselők 2017-ben úgy neveztek meg, mint amely kiagyalta, miként lehet befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztást. Bár Novák 2014-ben végül nem vett részt az eseményen, rá egy évvel Beloborodov Budapesten járt, és akkor már köszönőlevelet is kapott Nováktól. A szervezet csúcstalálkozóját 2017-ben Magyarországon tartották, de Novák a 2019-es veronai találkozón is ott volt. 

A Malofejev-féle alapítvány munkatársa Alekszej Komov is, aki a Családok Világkongresszusának orosz képviselője. Az ő személye egyúttal elvezet a civil szervezetek tucatjait felsorakoztató hálózat egy másik tagjához, a CitizenGo nevű nemzetközi online petíciós platformhoz. Komov ennek a szervezetnek az elnökségi tagja, csakúgy, mint az amerikai keresztény jobboldal vezéralakja, Brian Brown.

A CitizenGo és benne Brian Brown viszont még közelebb visz a magyar államfőhöz. Brown ugyanis nemcsak a Családok Világkongresszusának elnöke, hanem a Political Network for Values (PNV) igazgatósági tagja is. Ez a szervezet éppúgy a populista jobboldal képviselőit tömöríti szerte a világon, mint a világkongresszus, ráadásul egészen a közelmúltig Novák volt a PNV elnöke.

A HVG érdeklődésére azonban arra már nem reagált a szervezet, hogy Novák Katalin már miért nem tagja a szervezetnek, csupán annyit közöltek, hogy még december végén lemondott. Közben Novák munkatársának, a Miniszterelnökség tehetségügyi főosztályvezetőjének, Ágota-Babik Annának az irányításával (és az állam 38 millió forintos támogatásával) 2020-ban megalakult a Politikai Hálózat az Értékekért Magyarország Egyesület, amely kifejezetten egy politikai lobbiszervezet a konzervatív szakpolitikai javaslatok becsatornázására az európai döntéshozatalba.

A PNV egyébként elítélte az oroszok ukrajnai invázióját, de Brown a saját közösségi csatornáin már sokkal megengedőbb az orosz narratívával szemben, és hivatkozik Putyinnak arra az eszmefuttatására is, amely gyakorlatilag nem létezőnek minősítette az ukrán nemzetet. 

Kétség sem fér hozzá ez alapján, hogy Novák Katalint szoros szálak kötik az orosz politikai érdekekhez. 

Novák Katalin személyében olyan államfője lehet Magyarországnak, akinek kiterjedt orosz kapcsolatai vannak

Csütörtökön új köztársasági elnököt választ az Országgyűlés, a kormánypártok által jelölt Novák Katalinnal egy olyan személy kerülhet az államfői székbe az ukrán-orosz háború árnyékában, aki miniszterként egy nemzetközi „családvédelmi hálózat" kialakításán dolgozott, ez azonban elsősorban kétes hátterű orosz szervezetekkel és személyekkel való kapcsolatot jelentett.

Korábban az Alfahíren már megírtuk, az újonnan köztársasági elnökké választott Novák Katalin személyében olyan államfője lehet Magyarországnak, akinek kiterjedt orosz kapcsolatai vannak. Családügyi miniszterként egy nemzetközi „családvédelmi hálózat" kialakításán dolgozott, ez azonban elsősorban kétes hátterű orosz szervezetekkel és személyekkel való kapcsolatot jelentett. Ahogy azt az Átlátszó megírta, Novák háziasszonyi szerepet töltött be 2017-ben a Családok Budapesti Világtalálkozója nevű programsorozat keretében megrendezett Családok XI. Világkongresszusán (WCF), ám kiderült, hogy ezen események alapvetően orosz politikai érdekeket szolgálnak ki Európában és az Egyesült Államokban. Többek közt olyan figurák szólaltak fel, mint Natalia Jakunyina, aki egy putyinista oligarcha, Vlagyimir Jakunyin felesége, vagy a hírhedt orosz ortodox pap, Dmitrij Szmirnov szélsőségesen abortuszellenes pópa.