HVIM-terrorvád - Nyílt román támadás az erdélyi autonómiamozgalom ellen

A magyar külügy pedig csendben szemlélődik.

1986-2016

Ahogy arról beszámoltunk, a DIICOT közölte, hogy a HVIM két erdélyi vezetőjét, Beke István Attilát és Szőcs Zoltánt vád alá helyezték. Bekét közösség elleni merényletkísérlettel és robbanóanyaggal való visszaéléssel (ezek ugyebár a petárdák), Szőcs Zoltánt pedig a fenti, állítólagos bűncselekmények elkövetésére irányuló felbujtással vádolják. Beke és Szőcs december óta van fogságban, előbbit december 1-jén éjszaka, Szőcsöt 30-án vették őrizetbe. Ám miközben az ügymenet a '86-os Secu-kézikönyvet idézte a magyar baloldali sajtó a "román állam korántsem független, magyarellenes politika által meghatározott nyomozóhatóságának” adott hitelt.

Azonban a szekelyhon.ro egy másik, az egyéni tragédiákon túlmutató szempontra is felhívta a figyelmet a vádirat tanulmányozása során.

"Ez a vádirat, legalábbis ennek a most kiszivárogtatott formája ugyan nem bélyegzi meg 'terroristaként' az egész magyar közösséget, de a székelyföldi, általunk teljesen legitimnek tekintett autonómiamozgalmat szélsőséges, irredenta és revizionista címkékkel látja el, s összemossa a terrorizmussal. S mindezt hamis, félrevezető, manipulatív érvekkel megalapozva"

- olvasható a portálon.

A cikkben konkrét példák is szerepelnek, amelyek igazolják a baljós gondolatmenetet.

Mindjárt az elején a vádirat a székely hadosztály megalakulására reflektál, ugyanis a vármegyések ennek ürügyén szerveztek december 1-jei "megemlékezéseket". A vádirat itt arról tesz egy említést, hogy 1919-ben (!!!) a székely hadosztály tagjai milyen állítólagos bűnöket, atrocitásokat követtek el a román civil lakosság ellen.

"Bár nem mondja szó szerint ki, a magyarok radikalizmusra való hajlamát lehet hivatott alátámasztani a vádiratban Magyarosi Árpád halálának megemlítése: mint tudjuk, a marosvásárhelyi születésű fiatalembert Bolíviában ölték meg a hatóságok egy 2009-es rajtaütésen, miközben Eduardo Rózsa-Floresszel együtt a bolíviai elnök megölését tervezték – a bolíviai hatóságok szerint, de ezt a román vádirat már nem részletezi. Magyarosi Árpád kapcsolata Bekéékhez a vádirat szerint abban keresendő, hogy Magyarosi az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) tagja volt, s ez a szervezet a DIICOT szerint a HVIM-ből vált ki”

- fejtegeti a szekelyhon.ro.

Ezek szerint a vád nemcsak a bizonyítékokat tekintve megalapozatlan, de még valami ködös történelmi katyvasszal is próbálják megindokolni azt, hogy minden erdélyi magyar terrorista.

Ennyit ér a magyar külügy?!

Továbbra is érthetetlen, hogy Románia a XXI. század második évtizedében is ezen a szinten tart a magyarsággal szemben (miközben komoly eredményeket ér el az országot sújtó korrupció felszámolása terén), azonban az is legalább ennyire gyászos, hogy a magyar külügynek annyi súlya sincs a nemzetközi diplomáciában, hogy ráhasson keleti szomszédunkra.

 

Elszomorító, hogy annyi szellemi kapacitás sincs a Szijjártó Péter tárcájában, hogy a gúnyhatáron túli nemzettestvéreinkre törő soviniszta politikát felismerje?

A kézdivásárhelyi „terroristaügy” pere úgy tűnik, túlmutat majd Bekééken és szervezetükön: az igazi tét a székelyföldi autonómiamozgalom inkriminálása lehet - húzza meg végül a szekelyhon.ro a szomorú tanulságot.