Így nyúlja le a Fidesz a csepeli óvodákat

Már a történet vonalvezetése is annyira fideszes, hogy le se tagadhatná azt a kormánypárt.

Hétfőtől csütörtökig

Ugyanis hétfőn délután derült ki, hogy a csepeli testület elé viszik az óvoda összevonások ügyét, amit aztán csütörtökön már meg is szavazott a kormánypárti többség. Természetesen, annak az olvasónknak van igaza, aki szerint ennyi idő alatt nem lehet sem szakmai egyeztetést szervezni, sem pedig lakossági fórumokon elmagyarázni a joggal aggódó szülőknek, hogy miért is van szükség erre a drasztikus lépésre. Nem is történt meg ez a Fidesz részéről; ők nyerték meg a választást, azt csinálnak, amit akarnak.

Ezzel szemben, sok szülő mégis demonstrált a Városháza előtt, akik néhány nap alatt 250 elutasító aláírást gyűjtöttek össze, igaz, ezzel sem tudtak nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

Néhány bizarr pillanat

A csütörtöki vita legbizarrabb pillanata mégis az volt, amikor Morovik Attila alpolgármester felolvasta azt az összefoglalót, ami az óvodák tantestületeitől, közalkalmazotti tanácsaitól, szülői munkaközösségeitől érkezett észrevételekből készült. A percekig tartó tájékoztatásból kiderült, hogy senki sem támogatja az összevonásokat. Többek között ezért is volt visszás hallgatni az egymást követő ellenérveket, kifogásokat, aggályokat.

Az előadásra a koronát azzal tette fel az alpolgármester, hogy elsorolta: 5 csepeli óvodából elutasító véleményt kaptak, háromból bizonytalan állásfoglalást, 1-1 nem alkotott véleményt illetve tudomásul vette a Fidesz által ráerőszakolt összevonást, míg mindössze egyetlen intézményből érkezett támogató vélemény.

Tökéletesen jellemzi az országunkat jelenleg uraló belpolitikai helyzetet, hogy a vitában aztán nem szólalt fel egyetlen fideszes képviselő sem, nyílván nem tudtak volna érvelni az összevonások mellet, így jobbnak látták meghúzni magukat. Bár nyilvánvaló módon tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy az összevonás kérdése már a pártközpontban (khmmm...) jó előre eldöntött tény, és tök felesleges minden szócséplés.

Ebből a szempontból, nekik lett igazuk, hiszen hiába érveltek az ellenzéki képviselők, az érintett pedagógusok, a fideszes többség megszavazta a javaslatot.

Ugye, nem?!

Persze, ilyenkor felvetődik mindenkiben az a gondolat, hogy vajon mit kezd majd a csepeli önkormányzat az üresen maradó ingatlanokkal. Nyilván nem az egészségügyi összevonások kapcsán tapasztalt mutyi húzódik meg a háttérben. Erre gondolni sem merünk.

Összevonások helyett fejlesztéseket

A Jobbik azonban egy másik problémára is felhívja a figyelmet; a nemzeti ellenzék összevonások helyett óvodafejlesztéseket követel.

Lehmann Viktor, a Jobbik csepeli elnöke, lapunknak is eljuttatott közleményében kiemeli ahelyett, hogy a városvezetés kikérte volna a szülők és a kisgyermekeket nevelők véleményét, az intézkedést gátlástalanul lenyomta a torkukon.

Egészen elképesztőnek tartja ezt a szakmailag teljesen megalapozatlan javaslatot, amit a kormánypárton kívül senki sem támogatott.

Amikor az óvónő takarít…

A jobbikos politikus szerint a múltban is történtek összevonások, melyekről kiderült, hogy érdemi eredményre nem vezettek. Elmaradtak az ígért fejlesztések, a káosz pedig tovább nőtt. Nem egy intézményben fordul elő, hogy az öltözőszekrény előtt vagy a folyosón kell tornázniuk a gyerekeknek, mert nincs tornaterem, de említhetnénk az udvari eszközök komoly hiányosságait is - emelte ki Lehmann.

Mint megtudtuk, a csepeli Jobbik tisztában van azzal, hogy a kerületi óvodák jelenlegi helyzete nem megfelelő.

Az Alfahírt viszont arról is tájékoztatták, hogy már a takarítási feladatokat is az óvónőknek és a dadusoknak kell ellátniuk, mivel a tisztaságért felelős dolgozók munkaviszonya az évek során megszűnt. A Jobbik azonban világossá kívánja tenni, a nemzeti párt nem fogja hagyni, hogy a Fidesz a jövő nemzedékét statisztikai sokaságnak vagy egy matematikai halmaz elemének tekintse. Itt gyermekekről, sorsokról van szó - figyelmeztet Lehmann Viktor.

Az összevonások helyett építeni, fejleszteni kell az óvodákat, minden intézménynek meg kell kapnia azt az anyagi támogatást, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermekek és az ott dolgozók helyzete pozitív irányba változzon - osztotta meg lapunkkal meggyőződését a Jobbik csepeli elnöke.