"Nekem az evés élvezet!"

Receptek, egészség, életmódváltás, étrend – életöröm minden napra.

(Zárójelben: a csülökkel kapcsolatos kiszólások miattam vannak. Ugyanis, amikor beléptem Iklódi Dóra konyhájába, egyből jeleztem, nem árulok zsákbamacskát: a szerkesztőség melletti étteremben a héten három alkalommal volt csülök a menüben – pörkölt és Pékné formájában -, és én mindháromszor ettem is belőle. Szóval, így csináljon nekem főzeléket!)

„Nincs semmi baj a Csülök Pékné módjával, ha az ember nem heti háromszor eszi. Én azt vallom, hogy mértékkel mindent lehet, mindent szabad, és nem is kell megvonni magunktól a jó dolgokat. A lemondás lelkileg sokkal több bajt okoz, mert marad bennünk egy nagy űr.”

„Fontos kérdés, hogy kinek mi az egészséges. A főzőtanfolyamaimon is mindig ez az első kérdés. Valakinek ez a csökkentett cukortartalmat jelenti, nálam viszont azt, hogy az ételben egyáltalán nincs cukor, vagy feldolgozott élelmiszer.”

„A mai világban egyre jobban figyelnünk kell a megelőzésre, mert egyre több a különböző adalékanyagra és alapanyagra érzékeny ember. Ez leginkább azért lehetséges, mert egyre rosszabb minőségű élelmiszerhez jutunk hozzá, lényegében ipari hulladékot eszünk. Ilyenkor jövök én a képbe, hogy elmondjam, mit mivel lehet kiváltani.”

„Szerintem ez nem lehet pénzkérdés. Ha megveszünk a Tescoban 10 forintért egy vizes zsemlét, abból hiába eszünk meg hármat, mert félóra múlva újra éhesek leszünk. Ha viszont teljes kiőrlésű péksüteményt vásárlunk, vagy magunknak sütünk otthon, végső soron kevesebből jövünk ki, mert elég belőle kevesebbet megenni. Ha az ember egészségesen táplálkozik, akkor utánajár dolgoknak, és tudatosabban is vásárol. De persze ez melósabb, mint berohanni a boltba.”

„Biztató a helyzet, egyre többen odafigyelnek arra, hogy mit esznek és mikor, egyre inkább divatba jön az egészséges életmód. Divat konditerembe járni, mentes ételeket enni, még azok körében is, akik nem ételérzékenyek. Lett ennek egy kultusza.”

Édesburgonya-sárgarépa krémleves újhagymával és pirított magvakkal

Hozzávalók:

2 nagyobb édesburgonya, 2 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, só, bors, ízlés szerint curry, chilipehely, fahéj, 1 marék magkeverék a tálaláshoz, 1 szál újhagyma a tálaláshoz, 4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Az édesburgonyát, a sárgarépát és a vöröshagymát is megtisztítjuk. A hagymát apróra szeleteljük, és két evőkanál olívaolajon megdinszteljük. Az édesburgonyát és a répát is felszeleteljük, majd átpirítjuk a hagymán. Ha kapott egy kis színt, akkor felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Fűszerezzük, lefedjük, és megpároljuk. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor egy botmixer segítségével pürésítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor adjunk hozzá egy kis tejszínt vagy kókusztejszínt. Egy felforrósított serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon pirítsuk meg a felkarikázott újhagymát, majd dobjuk rá a magvakat, és azokat is pirítsuk meg. Tálaláskor szórjuk meg velük a levesünket.

„A közös gyerek-szülő főzőtanfolyamon a kicsik megismerhetik a különböző alapanyagokat, megnézhetik, hogyan kell felépülnie egy tányérnak, hogy több legyen rajta a zöldség, fehérje, stb. Játékos formában tanulnak, ilyenkor a nyers almát, répát is megeszik, amiket otthon az anyától nem biztos hogy elfogadnának. De csináltunk már palacsintát és pizzát is.”

„A sok tévhit miatt fontos az oktatás, tanulás. Nem mindegy, milyen édesítőszert tesznek egy cukormentes élelmiszerbe, mert például a maltitol ugyanúgy megemeli a vércukorszintet, hiszen a glikémiás indexe majdnem akkora, mint a répacukornak. De mézet sem ehet az, aki cukorbeteg, vagy inzulinrezisztens. A „Light” termékekkel is hasonló a helyzet: a gyártók csökkentik a szénhidráttartalmat, de telenyomják cukorral, szójával vagy magvakkal. A sok adalékanyagtól nem lesz egészségesebb egy étel. Sokan gondolják azt is, ha már edzettek aznap, akkor utána bármit megehetnek, például benyomhatnak egy csülökpörköltet. Így vagyunk pszichésen beállítva, ha már aznap tettünk egyszer valamit az egészségünkért, akkor azt már az elegendőnek is tartjuk.”

„Olyan recepteket találok ki, és mutatok be, amelyek otthon is gyorsan, egyszerűen elkészíthetők, ráadásul fillérekből kijönnek. Mert kinek van kedve a munkából hazajövet órákat a konyhában állni? Azt látom, hogy az olyan ételekre van igény, amelyek 25-30 perc alatt elkészülnek. Rengeteg alternatíva áll a rendelkezésünkre, de ez egy folyamatos tanulást és kutatást jelent az új ízek felé".

„Nekem az evés élvezet! Ha én leülök, nem csak úgy összedobok egy vajas szendvicset. Felkelek reggel egy órával korábban, mert ki akarom élvezni az ízeket. Nagyon sokan csak azért esznek, mert kompenzálni akarnak valami lelki fájdalmat, mert nem kapnak elég szeretetet, szoronganak. De például élvezetet jelenthet, ha magunk készítünk el egy ételt, ha sikerül kikísérletezni egy mentes receptet, ha háztáji alapanyagokat használunk fel. Elképesztő, mekkora különbséget jelent ez az ízvilágban.”

„Egy nőgyógyászati betegséggel kezdődött minden, kiderült, hogy PCOS-es vagyok, ami a tavalyi adatok alapján egyébként minden tizedik nőt érint. A PCOS mögött inzulinrezisztencia áll. Sajnos, sok nőnél ez csak akkor derül ki, amikor gyereket akar, de mégsem sikerül. Korábban ugyanis nem végeztek nála hormonvizsgálatokat, csak nyakra-főre felírták a fogamzásgátlót annak is, akinek egy kicsit pattanásos volt a bőre. Nekem ezzel már tizenévesen romba döntötték a hormonháztartásomat. Ehhez jött pluszban a laktózérzékenységem is.”

Liszt-, és tejmentes zöldborsó főzelék pattogtatott hajdinával és fürjtojással

Hozzávalók:

500 g borsó, 1 fej vöröshagyma, 1 duci gerezd fokhagyma, 4-5 dl alaplé, olaj vagy vaj, fél hüvelykujjnyi friss gyömbér, fél citrom héja lereszelve, só, bors, 1 marék hajdina, 4 db tojás.

Elkészítés:

A vöröshagymát kockára vágjuk, és az olajon vagy vajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az összenyomott fokhagymát és a lereszelt gyömbért, és egy picit pirítunk rajta. Ráöntjük a borsót és az alaplevet. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is. Alacsony lángon, fedő alatt megfőzzük. Pár perc alatt megvan, úgyhogy ne hagyjuk sokáig őrizetlenül. Ha megfőtt, akkor a felét egy másik edénybe öntjük, és botmixerrel leturmixoljuk. Visszaöntjük a leturmixolt részt, majd összeforraljuk. Ez fogja nekünk besűríteni a liszt helyett a főzeléket. Ha túl száraznak érezzük, akkor tehetünk hozzá egy kis növényi tejet vagy tejszínt, és melegítsük össze. A hajdinát egy felforrósított serpenyőben megpirítjuk. Akkor jó, amikor már kipattogott, mint a kukorica. Közben a tojásokat is megfőzzük. A fürjtojásnak kevesebb idő is elegendő, kb. 7 perc alatt keményre fő. Tálaláskor megszórjuk a főzelékünket a hajdinával, és rápakoljuk a főtt tojást.

„Ekkor kezdtem el kísérletezgetni otthon, mert enni továbbra is imádtam. Nálunk a családban kultusza van az evésnek, minden akörül forog. Én is a nagymamám mellett forgolódtam, már 3 évesen gyúrtam a tésztát a kelt kalácshoz. Ezeket a nagymama féle recepteket kezdtem el átalakítani. Vajon hogyan tudok mentes csokis kalácsot, túros buktát csinálni? Így kezdődött.”

„Miután megcsináltam ezeket az ételeket, lefotóztam őket, és felraktam a képeket az Instagramra. Jó volt visszanézni, hogy mennyi mindent elkészítettem, és ez a további ötletelésekben is segített. Végül összeállt egy receptgyűjtemény. Aztán egyre többen kezdték elkérni a receptjeimet, ezért indítottam el a blogomat két évvel ezelőtt. A főzőtanfolyamok csak ezután következtek. Jó volt látni, hogy ezzel nagyon sok embernek tudok segíteni.”

„Nemrég voltam kontrollon, eszerint most normálisak az értékeim, tehát a diétával és a sporttal sikerült annyira javítani az állapotomat, hogy elmondhassam, jól vagyok. Nem volt egyszerű mindent grammra pontosan mérni, számolgatni. Az elején nehéz volt erre átállni. Sokszor voltam mélyponton, mert például nem ehettem meg csakúgy egy kürtőskalácsot egy karácsonyi vásáron. Most már megfigyeltem azt is, sokkal jobban érzem magam, ha hallgatok a saját szervezetemre. Ez nem diéta, hanem étrend, életmód. Azt kell tudatosítani az embernek saját magában, hogy ő ezzel nem megvon magától valamit, csak másképp táplálkozik.”

„Amikor a vérvétel után kiderült, hogy jók az eredményeim, elgondolkoztam, milyen lenne, ha ezt most abbahagynám. De nem tudtam már megtenni, idővel átalakul az ember gondolkodásmódja. Sokszor ez nem jó egyébként, mert néha egy kis bűntudatom támad, ha épp 'hibázom'.”

"Hálás vagyok a betegségemnek! Ennek köszönhetem, hogy így alakult az életem. De ezért tartom feladatomnak mindenhol hangsúlyozni azt is, mennyire fontos, hogy a nők elmenjenek szűrésre, még ha nem is könnyű beszélni egy ilyen szenzitív kérdésről.”

„Szeretnék adni valami pluszt, ez is a társadalmi szerepvállaláshoz tartozik. Tenni, akár kicsiben is valamit az emberekért, főleg mert egyre többen élnek egészségügyi problémákkal. Örülnék, ha az emberek végre másképp tekintenének az étkezésre. Szerintem ebbe az irányba halad a világ. Ebben pedig a rengeteg jó visszacsatolás megerősít.”

Céklás-csokis cupcake

Hozzávalók:

150 g teljes kiőrlésű liszt, 90 g eritrit, 40 g kakaópor, 200 g hámozott cékla, 1 tk sütőpor, 1 kk szódabikarbóna, 50 ml olaj, 2 tojás
Krémhez: 250 g mascarpone, 2 dl tejszín, 3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál por eritrit

Elkészítés:

A céklát meghámozzuk, felkockázzuk, majd puhára főzzük kb. 40-50 perc alatt. Ha megfőtt, akkor leöntjük róla a vizet, és egy botmixer segítségével pürésítjük. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát. A tojásokat összeturmixoljuk az eritrittel, az olajjal és a céklapürével. Ezt hozzáadagoljuk a lisztes keverékhez és simára keverjük. A formákba adagoljuk a masszát, majd előmelegített sütőben, 190 fokon 15 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet. A mascarponet kikeverjük a kakaóporral, a poreritrittel és a tejszínnel. Habzsákba adagoljuk, majd a kisült muffinokra nyomjuk.

"Van egy ilyen kezdeményezés: "Örülök, hogy...". Nem tudom, ismered-e? Ennek én vagyok az egyik nagykövete. A lényege, hogy próbáljunk meg pozitívan tekinteni az életre, és ne a ránk jellemző negatív mentalitást vigyük tovább. Mindenkinek vannak problémái, de legyen mindennap valami, aminek örülünk. Most nem egy menüt mutatunk be, hanem egy életmódváltást".

Iklódi Dóra receptjeit, fotóit és gondolatait IDE KATTINTVA ismerheti meg.