Átszervezik az Indexet, a szerkesztőség szerint veszélyben a függetlenségük

Átszervezik az Indexet, a szerkesztőség szerint veszélyben a függetlenségük

Az Index szerkesztőségének egy részét, egyes rovatokat külsős cégekbe szerveznék ki – írja a 24.hu. Ezek a külsős cégek lennének a „beszállítói” a megrendelőnek, vagyis a portálnak. Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke, a lap mögött álló alapítványt létrehozó cég tulajdonosa a portál kérdésére azt mondta,

a válság nyomán csökkenő reklámbevételek miatt a médiacégek átgondolják a működésüket, üzleti ügyekről azonban nem áll módjában nyilatkozni.

Kérdéses, hogy a lépés hogyan vezet költségcsökkentéshez, a 24.hu egyik forrása viszont azt mondta,

ha ezt végrehajtják, azzal szétverik az Indexet.

A portál úgy tudja, a tervet Gerényi Gábor közölte az Index vezetőivel. Gerényi, aki 2012-ig a portálnál volt, annyit ismert el,

valóban felkérték tanácsadónak az Indexnél.

A 24.hu tudomása szerint a marketingstratégi átalakításával kezdenének, de a héten Gerényi bejelentette a fenti átszervezést,

ami ellen Dull Szabolcs főszerkesztő, valamint Pusztay András vezérigazgató is tiltakozott.

Az Index hirdetési cégét 2018 óta a KDNP-hez köthető Oltyán József tulajdonolta, őt március végén váltotta a Fidesz-közeliként ismert Vaszily Miklós.

Fidesz-közeli médiavállalkozó váltja a KDNP-st az Index hirdetési cégének élén

Vaszily Miklós, a TV2 csoport elnöke, az Echo TV és az MTVA volt vezérigazgatója megvásárolta Oltyán József KDNP-közeli üzletembertől az Indexet és lapcsaládját üzemeltető Indamédia Csoport 50 százalékos tulajdonrészét. A cégcsoport másik fele továbbra is Ziegler Gáboré marad, aki egyben a cég operatív vezetője is. Ezt Vaszily a Portfoliónak adott interjújában jelentette be.

2018-ban, mikor Oltyán az Index közelébe került, a portál egy függetlenségi barométert hozott létre, mely mindeddig a „független” sávban állt. A szerkesztőség ezt most „veszélyben” fokozatra állította át, Dull Szabolcs főszerkesztő pedig Az Index szerkesztősége veszélyben van címmel írt kiemelt cikket.

Frissítés: az alapítványi elnök szerint félrevezették a szerkesztőséget

A Media1 nem sokkal ezelőtt utolérte az Index.hu-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnökét, Bodolai Lászlót, aki telefonon az Index szolgálati közleményére reagálva elmondta, hogy szerinte félrevezették az Indexet, félreértésről van szó, hiszen Gerényi Gábor ugyan valóban kidolgozott tanácsadóként egy működési koncepciót az Index számára, csakhogy

a kidolgozott koncepciót az Index.hu igazgatósága nem fogadta el,

Gerényi munkája pedig már véget is ért. Bodolai László szerint

az Index szerkesztőségét félrevezették,

ezért most rögtön tájékoztatni fog mindenkit a valós helyzetről. Bodolai hozzátette, hogy szerinte a 24.hu úgy szivárogtatott ki üzleti titkokat piactársa igazgatósági üléséről, hogy a leírtakat torzan közölte és a megjelentek nem fedik a valóságot.

Az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette, hogy Pusztay András vezérigazgató munkájára számítanak ezután is. Pusztay feladata az, hogy kidolgozzon egy másik koncepciót, amivel máshogyan lehet gazdasági racionalizálást végrehajtani, ami a válság miatt ugyanakkor elkerülhetetlen. Azonban Bodolai szerint nincs szó arról, hogy szétdarabolnák az Indexet, ahogyan azt a 24.hu állította.