Indul a színházi évad – vidéken, a határon innen és túl is!

Musical, bábszínház, operett, kortárs balett, kamaradráma, tematikus évadok, évfordulók.

Vidéki színházak

A Békéscsabai Jókai Színház tizenöt bemutatót tervez az idei évadban, emellett pedig újra megrendezik az Ádámok és Évák versenyét, a Magyar Teátrumi Gála díjátadót, és egy új kezdeményezéssel is élnek a fiatal korosztály megszólítására. Seregi Zoltán megbízott igazgató szavait idézve: "Egyfajta népszínházi programot kell csinálni, művészi módon, de közérthetően." Szerinte a vidéki, kisebb közönséget megszólító teátrumok nem is igen tehetnek másként.
 
 
A színház első bemutatója Shakespeare Tévedések című komédiája lesz szeptember közepén a Jászai-díjas és Érdemes Művész Csiszár Imre rendezésében. Az új bemutatók itt láthatóak listázva. Seregi Zoltán azt is közölte, hogy repertoáron hagynak olyan darabokat, melyeket még nem játszottak ki kellő mértékben. Így a nagyszínpadon játsszák jövőre is többek között a Monte Cristo grófját, a Frank Sinatra - A Hang című produkciót, a Bernarda Alba házát, valamint az Orient című zenés színházat.
 
A Szegedi Nemzeti Színház nem aprózza el: összesen tizenhat bemutatót tart az idei évadban. Gyüdi Sándor főigazgató úgy fogalmazott, a mai közönség frusztráltabb, így nem feltétlenül mélyen a lelkébe hatoló előadásokat vár a színháztól, inkább eltávolodni akar a mindennapok nyűgétől. Ezért a könnyedebb műfajok felé fordul a színház és ez a repertoárt is kell, hogy befolyásolja.
 
 
Gyüdi Sándor hangsúlyozta, a szegedi teátrum ugyanazzal az igényességgel nyúl ezekhez a darabokhoz is, mint minden máshoz. 
 
Három premierrel várja a szegedi közönséget a Szegedi Kortárs Balett. Juronics Tamás művészeti vezető elmondta, szegedi társulatként kötelességüknek tekintik, hogy saját közönségüknek is elhozzák a máshol létrehozott értékeket. A szegedi nézők két olyan produkciót láthatnak az évadban, amelyet korábban a Müpában mutatott be a társulat.
 
 
A Győri Nemzeti Színház igazgatója az ifjúságnak ajánlja az idei színházi évadot. Forgács Péter, a teátrum vezetője részletezte: hat nagyszínpadi, két kisszínpadi és három gyermekbemutatót tartanak a szezonban. „Ezek mind olyan darabok, amelyekben megjelenik az ifjúság, a fiatalság és a jókedv” - mondta. De a nagyszínházi előadásokról sem feledkeznek el: bemutatják egyebek mellett Lev Tolsztoj Anna Karenina című drámáját, amelyet Csiszár Imre visz színpadra.
 
 
Szűcs Gábor rendezésében láthatja a közönség Richard Rodgers és Oscar Hammerstein A muzsika hangja musicalét, Kerényi Mihály rendezésében Kodály Zoltán Háry János című daljátékát, és az itthon utoljára mintegy hetven éve játszott Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov Tizenkét szék című komédiáját, amelyet Bagó Bertalan rendez majd. Forgács Péter eredményes évre számít, már csak azért is, mert véleménye szerint a győri közönség szereti a színházat.
 
A Szolnoki Szigligeti Színház új évadában változatos műfajokkal operál: vígjátékot, musicalt és nagyoperettet is láthatnak a nézők. Balázs Péter igazgató szerint az intézmény nehéz és bonyolult évadot hagyott maga mögött, de a színház közössége hatalmas erőt tanúsított, és sikerült tovább lépniük. "Ki merem jelenteni, hogy közösség vagyunk, közösséggé értünk" - fogalmazott.
 
 
A nagyszínpadon Csiky Gergely A nagymama, Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter A padlás, William Shakespeare A makrancos hölgy, Johann Strauss A denevér, Michael Stewart-Jerry Hermann Hello, Dolly! és Jaroslav Hasek Svejk, a derék katona című darabjait láthatják, az előadásokban több vendégművész is közreműködik. Nagy érdeklődésre tarthatnak számot a Szín-Mű-Hely bemutatói, köztük Neil Simon Furcsa pár című vígjátéka, a Varázskendő című gyermekdarab és egy kortárs mai darab Kiss József művészeti vezető tollából és rendezésében.
 
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház a Dollárpapával és a Coppéliával indította évadát. A MŰvész Stúdióban bemutatandó Coppéliáról Krámer György táncos, koreográfus, a mesebalett rendezője elmondta, erre a színházi műfajra "rá lehet szokni, sőt, függővé lehet válni tőle", és nagy dolognak nevezte, hogy a nyíregyházi színház ezt is bemutatja a műsorán. A színházban idén tizennégy előadást láthat a közönség, három korábban bemutatott darab pedig repertoáron marad.
 
 
A Dollárpapán és a Coppélián kívül a közönség Henrik Ibsen Hedda Gabler című darabját Szász János rendezésében, valamint Rákos Péter és Bornai Tibor mesemusicaljét, A mumust Bal József rendezésében láthatja. Részletes információ itt.
 
Öt nagyszínpadi bemutatóval várja a nagyérdeműt a Veszprémi Petőfi Színház. Oberfrank Pál, az igazgató elmondta: 15 előadásra szóló bérletet kínálnak Petőfi összes elnevezéssel. A nézők az előadások időpontját szabadon megválaszthatják, ezzel igazodik a teátrum a "mai felgyorsult világhoz".
 
 
A követező évadban az öt nagyszínházi bemutató mellett öt kamaraszínházi és három gyermekszínházi bemutatót láthat a közönség. A részletes műsor itt található. 
 
Magyar évaddal készül a Soproni Petőfi Színház: a nagyszínházi előadásokat kizárólag magyar szerzők műveiből válogatták, s összesen húsz produkciót láthat a közönség, köztük lesznek vendégelőadások is. Az előadások sorát október 10-én Örkény István Macskajáték című, tavaly bemutatott tragikomédiája nyitja.
 
 
A negyedik évadát kezdő társulat idei évi munkájáról az igazgató elmondta: a cél már nem kizárólag az, hogy becsalogassák az embereket a színházba, hanem egy olyan nemzedék nevelése, amely gondolkodni tud a demokráciáról és annak intézményeiről.
 
A reneszánsz jegyében telik a debreceni Csokonai Nemzeti Színház évada, egyben a teátrum megnyitásának 150. évfordulója. A színháznak tematikus évadjaik vannak, Ráckevei Anna, a mostani igazgató öt évre szóló mandátumát színházi korok szerint osztották fel. Ennek jegyében a tavalyi év a középkor, a kereszténység szellemében fogant, míg az idei a reneszánszról szól, ám ez nem jelenti azt, hogy minden e körül forog.
 
 
Bemutatják a Rómeó és Júliát, lesz reneszánsz előadói est és egy különleges stúdióelőadás is, ami szintén a megújulásról és újjászületésről szól. Hozzátette, hogy mindezek mellett a debreceni közönség által nagyon szeretett és tisztelt Szabó Magdától Az ajtó, Csokonaitól az Özvegy Karnyóné szerepel még műsoron, valamint láthatja a közönség Hobótól A magyar gavallér című Csokonai-összeállítást is. Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéje a kaposvári színinövendékek előadásában kerül a színpadra. 
 
A Komáromi Jókai Színház 2015/2016-os évadjának repertoárja a szabadság és a tisztesség lehetőségeinek témakörét járja körül. A most kezdődő, hatvanharmadik évad első bérletes bemutatója vendégprodukció a Kassai Thália Színház előadásában: Márai Sándor Kassai polgárok című műve Beke Sándor rendezésében. A stúdióbérletes program is izgalmasnak ígérkezik.
 
 
Látható lesz Platón Szókratész védőbeszéde Haumann Péter előadásában, Cervantes Don Quijote című műve Parti Nagy Lajos átiratában a Nézőművészeti Kft. produkciójaként, Mucsi Zoltánnal és Scherer Péterrel a főbb szerepekben, Rába Roland rendezésében. A Kultkikötő és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója Ötvös András szereplésével, Göttinger Pál rendezésében, valamint Ingmar Bergman Őszi szonáta című produkciója, a Soproni Petőfi Színház előadása, Pataki András rendezése. 
 
A kaposvári Csiky Gergely Színház tizenegy bemutatóra készül az új évadban: a nagyszínpadon öt, a stúdióban két új darabot láthat a közönség, a gyerekeket pedig négy mesejátékkal várják.
"Nem adhatjuk alább a minőséget" - hangsúlyozta Rátóti Zoltán igazgató.
 
 
Az Élménnyel telt ház szlogennel meghirdetett évadról szólva az igazgató azt mondta: a repertoár összeállításakor minden generációra gondoltak, így az operettől a vígjátékon és gyerekdarabokon át a musicalig széles választékot kínálnak a nézőknek.
 
Tizenhárom bemutatót tart az új évadban a Pécsi Nemzeti Színház: hat nagy- és hét kamaraszínházi darab között színművet, bohózatot, táncjátékot éppúgy talál, mint operát, mesét vagy családi előadást. A publikum csakúgy, mint az első premiert, a nagyteremben láthatja Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét, Peter Shaffer Amadeus című színjátékát, a Pécsi Balett A hattyúk tava című táncjátékát, Tenessee Williams A vágy villamosa című színművét, s egy este alkalmával Pietro Mascagni Parasztbecsület és Faragó Béla-Háy János Egy pohár víz című operáját is.
 
 
Rázga Miklós igazgató a társulattal kapcsolatban elmondta, Ottlik Ádám és Wunderlich József elszerződött Pécsről, ugyanakkor az új produkciókban olyan vendégművészek is láthatók, mint Rátóti Zoltán, Besenczi Árpád, Miller Zoltán, Mihályfi Balázs és Herczeg Adrienn.
 
Zalaegerszegen nyolc nagyszínpadi bemutatóval várja a nézőket a Hevesi Sándor Színház társulata – az intézmény vezetője, Besenczi Árpád szerint izgalmas évad elé néz a színház, a 2015/2016-os évadban gondolkozásra késztető, nagyobb odafigyelést igénylő, de ugyanakkor szórakoztató előadásokat állítanak színpadra.
 
 
A zalaegerszegi kőszínháznak arra is figyelni kell, hogy a nézőket gondolkodásra késztesse, hogy a színházban látott előadások kapcsán beszéljenek a felvetendő problémákról. Az igazgató szerint új évadban műsorra tűzött darabok, a nagyszínpadi produkciók, a stúdió-előadások, a tantermi deszka programjai és a tájelőadások alkalmasak erre.  
 
A Miskolci Nemzeti Színház is színes repertoárt állított össze az évadra: a szezonban egyaránt színre kerül opera és operett, musical, komédia, mesejáték, színmű és balett - hangzott el a teátrum sajtótájékoztatóján hétfőn. Béres Attila, a színház június végén megválasztott új igazgatója elmondta: a városi közgyűlés egyhangúlag támogatta pályázatát.
 
 
„Miskolcnak mindig fontos volt a színház, ezt bizonyítja az is, hogy csaknem kétszáz évvel ezelőtt a miskolci polgárok egyként döntöttek úgy, hogy magyar nyelven játszó színházat akarnak.” 
 
A szombathelyi Weöres Sándor Színház tíz bemutatót tűzött műsorra ebben az évadban. Többek között Szombathely híres szülöttéről, Szent Mártonról szól az egyik, 2016 tavaszán bemutatásra tervezett darab, amelyet Szabó András írt Köpönyeg és palást címmel. Az előadást Babarczy László rendezi.
 
 
A társulatnak két új tagja van Görög László és Bányai Kelemen Barna személyében. Görög László a Játszd újra Sam! című darabban mutatkozik be, Bányai Kelemen Barna feladata pedig egy ideje már Makrancos Kata megzabolázása az Alföldi Róbert által rendezett és az új évadban is műsoron tartott darabban. Távozott viszont a társulattól Czukor Balázs, aki új utakat keres, a filmezésben szeretné kipróbálni magát, valamint Béres Attila főrendező is, aki sikeres pályázata révén a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója lett.

Mindeközben Erdélyben

Hetvenedik jubileumi évadjára készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, ahova több évtizedes szünet után ismét visszatér rendezni a kolozsvári Tompa Gábor. Az erdélyi színház ebben az évadban ünnepli alapításának a hetvenedik évfordulóját. Az új évad repertoár-tervezete szerint nyolc bemutató lesz, de vendégelőadások is műsoron szerepelnek budapesti, katowicei, beregszászi és újvidéki társulatok előadásában.
 
 
A társulattal olyan rendezők fognak dolgozni, mint Sorin Militaru, Keresztes Attila, Tasnádi Csaba, Mohácsi János, Mezei Kinga, valamint a kolozsvári Tompa Gábor, aki évtizedek után tér vissza szülővárosába, Marosvásárhelyre rendezni. A művészeti igazgató közölte, hogy az idén is sokszínűségre törekszenek, így a közönség láthat operettet, drámát, kalandjátékot, fantasztikus játékot és improvizatív előadást.
 
A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház hét bemutatót tervez az évadban, köztük két ősbemutatót. Az intézmény a fiatal alkotóknak kíván kibontakozási teret biztosítani - mondta Czegő Csongor színházigazgató. Az évadot ősbemutatóval indítják, szeptember 15-én Székely Csaba marosvásárhelyi drámaíró által írt A homokszörny című darabot láthatja a közönség, amelyet Nagy Botond állít színpadra.
 
 
A szerző a színház felkérésére írta a darabot. A Figura ebben az évadban is készít gyermekelőadást, Mosu Norbert László Incanto című mesejátékát Csiki Zsolt rendezi. A gyergyószentmiklósi színház ad otthont a romániai kisebbségi színházak seregszemléjének, a Nemzetiségi Színházi Kollokviumnak, amely az idén szeptember 24. és október 4. között zajlik a székelyföldi városban.
 
Magyar, szerb és román rendezők műveit viszi színpadra a temesvári Csiky Gergely Színház. A 2015/2016-os évad első bemutatója október elején lesz, a Mucsi Zoltán nevével fémjelzett stúdióelőadás Vaszilij Szigarjev kortárs orosz drámaíró Guppi című szövege nyomán jön létre. A háromszereplős tragikomédia egy megfeneklett házasság utolsó, mindent eldöntő napjába enged betekintést.
 
 
Az évadban visszatér Temesvárra Puskás Zoltán, aki egy igazi világklasszissal, James Rado, Gerome Ragni és a zeneszerző Galt MacDermot világhírű musicaljét, a Hairt állítja színpadra várhatóan novemberben. Február közepén Radu Afrim román rendező által színpadra állított pszichológiai dráma temesvári változatát láthatják a nézők.