Irán a szankciók feloldását várja

Haszan Róháni elnök jelezte, csak akkor írják alá a nukleáris programról készülő végleges megállapodást, ha még aznap feloldják az összes szankciót.

Róháni a nukleáris technológia nemzeti ünnepnapja alkalmából mondott, a televízió által is közvetített beszédében hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a nukleáris tárgyalásokon minden fél nyerne. „Mi nem írunk alá semmilyen megállapodást, ha az összes szankciót nem törlik el még aznap” – fogalmazott.
 
Irán és a hatok – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország – múlt héten a svájci Lausanne-ban tető alá hoztak egy keretmegállapodást, amelynek célja a Teherán atomprogramjával kapcsolatos aggályok eloszlatása. A dokumentumban foglaltak szerint Teherán csökkenti nukleáris kapacitását, ezért cserébe pedig feloldják az iszlám köztársaság ellen érvényben lévő büntetőintézkedéseket. Az egyezményt a feleknek június 30-ig kell végső formába önteniük.
 
Ali Hamenei ajatolláh, Irán vallási és politikai vezetője – hivatalos honlapja szerint – csütörtökön figyelmeztetett: a Lausanne-ban megkötött keretegyezmény még nem garancia arra, hogy június 30-ig aláírják a végleges megállapodást az ország atomprogramjáról. Azt hangoztatta, hogy ő nincs „sem mellette, sem ellene” annak. A kérdésben iráni részről Hamenei ajatolláhé az utolsó szó.
 
Washington hétfőn világossá tette, hogy a szankciók feloldása csak fokozatosan valósulhat meg. Az EU és az Egyesült Államok büntetőintézkedései nyomán 60 százalékkal csökkent az iráni kőolajexport

Tűzszünetet Jemenben

Róháni a szomszédos Jemenben zajló harcokról szólva élesen bírálta az „ártatlan gyerekekkel végző” légicsapásokat. Hibának nevezte a Szaúd-Arábia által irányított jemeni hadműveletet, és annak leállítására, valamint tűzszünetre szólított fel, hangsúlyozva, hogy Jemen jövőjéről a jemeni népnek kell döntenie.
 
Rijád és arab szövetségesei két hete mérnek légicsapásokat az Irán támogatását élvező és a jemeni államfővel szemben álló síita húszi felkelők visszaszorítása érdekében. A nemzetközi koalíció szerint Irán fegyverekkel is ellátja a húszi lázadókat, ezt azonban az iszlám köztársaság tagadja. Eközben az iszlámábádi látogatáson tartózkodó Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter felszólította Pakisztánt, hogy a jemeni válság politikai megoldásán fáradozzon. Szaúd-Arábia előzőleg arra kérte Pakisztánt, hogy csatlakozzon a nemzetközi koalícióhoz.