Iránytű: a magyarok többsége támogatja a budapesti olimpiát

A másik oldalon természetesen  dominánsan  jelen  vannak  az  olimpiával  „szembe  helyezkedők”, ők a megkérdezettek 44 százalékát adják. A maradék több mint 3 százalék pedig a bizonytalan válaszadókat hívatott reprezentálni.

Az Iránytű Intézet ugyanakkor kiemeli, hogy leginkább a Fidesz-KDNP hívei támogatnák egy budapesti olimpia rendezését (körükben közel háromnegyedes az olimpiarendezést igénylők aránya). A Jobbik szavazóinak 51 százaléka, az MSZP híveinek 49 százaléka támogatna egy ilyen kezdeményezést. Az LMP - seknek csupán egyötöde, a DK szavazóinak 29 százaléka ért egyet az olimpiarendezéssel. A budapestiek többsége nem támogatja az olimpia megrendezését, a kisebb településeken és a falvakban nagyobb a támogatottsága a játékok megrendezésének, összességében ez billenti pozitívra a mérleget.

Érdekes lehet az is, hogy függetlenül attól, milyen munkalehetőségekkel rendelkező személyek a megkérdezettek, a „támogatottság” legalacsonyabb aránya is eléri a 45 százalékot. Ugyanakkor a megkérdezettek jövedelmi helyzetét alapul véve megállapítható, hogy a magasabb, jobb anyagi helyzetben lévő válaszadók esetében az olimpia támogatottság is egyre magasabb.