Tüntetés az állami elnyomás ellen: „Ma Iványi Gábor a magyar nemzet lelkiismerete”

Tüntetés az állami elnyomás ellen: „Ma Iványi Gábor a magyar nemzet lelkiismerete”

Rögtönzött tüntetést tartottak az Oltalom Karitatív Egyesület központjánál, miután az adóhatóság hétfő reggel előzetes tájékoztatás nélkül, magyarázat híján megszállta az Iványi Gábor lelkészhez köthető jótékonysági szervezet irodáit. A nap folyamán ellenzéki országgyűlési képviselők érkeztek Iványi segítségére, őket hosszas patthelyzet után végül beengedték az épületbe. A hatóság rengeteg dokumentumot és számítógépet foglalt le költségvetési csalás gyanújára hivatkozva, miközben a szervezet állítása szerint azért van adótartozása, mert az állam nem utalja nekik a törvényben kötelezően előírt állami támogatásukat.

Az ellenzék 18 órára demonstrációt hirdetett a Dankó utcába. A rendezvényen Jámbor András, az Egységben Magyarországért helyi országgyűlési képviselőjelöltje azt mondta, ez egy szégyenteljes eset, és NAV-vizsgálatra Felcsúton lenne szükség, nem Józsefvárosban. Hozzátette: szerinte itt minden választás előtt generálnak valamilyen ügyet, most éppen Iványiékkal szemben.

Tűnjön el Kocsis Mátéstól Sára Botonddal együtt a hatalom Józsefvárosból, tűnjön el az a hatalom, ami a hatóságokat politikai eszközként használja – fogalmazott a jelölt, aki szerint nem azokat kellene vegzálni, akik az elesetteket segítik, hanem azokat, akik lopnak. Az állam 12 milliárd forint elmaradt állami támogatással tartozik Iványiéknak – mutatott rá.

Jámbor szerint ez egy szimbolikus ügy: az ellenzék olyan országot akar, ahol a közösség tagjai segítik egymást, és április 3-án erről is fognak dönteni.

Le a rendőrállammal!

– skandálták a tüntetők.

Pikó András VIII. kerületi polgármester is felszólalt, a politikus szerint az együttérzés és emberség mellé állnak akkor, amikor szolidárisak Iványi Gáborral. Azzal az Iványival – tette hozzá – aki konkrétan az emberi jóságot szimbolizálja.

Tudják, hogy Iványiékkal mi történt és mi történik, hogy miként vették el a pénzüket és sodorták őket adósságba – vázolta fel, hogy nincs meglepetés a politikai támadás mögött.

A keresztényüldöző kormány

Lukácsi Katalin, az Egységben Magyarországért egyházpolitikai kabinetvezetője szerint Orbán Viktor kormánya keresztényellenes és keresztényüldöző, az Állami Egyházügyi Hivatal szellemiségét hozták vissza nem sokkal az áprilisi bukásuk előtt.

Mint fogalmazott, a magát keresztény-demokratának beállító kormány morálisan is megbukott, április elején pedig jogilag is így fog járni.

Közölte: Iványi Gáboréknak ezt a kis időt kell még kibírniuk, utána az új kormány kárpótolni fogja őket.

Rákosi likes this

Dudás Róbert, a Jobbik parlamenti képviselője azt mondta, ahogy megtudták mi történik, azonnal a helyszínre rohantak, hogy segítsenek. Szerinte mindenkinek fel kell tennie a kérdést, hogy ha ma Iványi Gáborért kell kiállni, akkor holnap kiért kell majd.

Senki sincs biztonságban, ha másképp gondolkodik, mint a hatalom elképzeli – jelentette ki, a Rákosi-korszakhoz hasonlítva a történteket.

Dudás szerint míg az egyik oldalon elesetteknek segítenek, addig a másikon még mindig a Parlamentben szavazhat az a Völner Pál, aki lebukott súlyos korrupciós ügyével.

Lehet, hogy pont Iványiék segítenek most olyan hajléktalanokon, akiknek korábban a Völnerrel üzletelő végrehajtók vették el az otthonát – vázolta fel Dudás.

Ugatnak a kutyák, retteg a hatalom

Potocskáné Kőrösi Anita szerint az elmúlt órákban az Orbán-rendszer ide küldte a „kutyáit”, hogy elállják a lépcsőt, parancsot teljesítve kiszolgálva a rettegő hatalmat.

„Nem hagyhatjuk, hogy a hatalom embereket félemlítsen meg” – szólította fel a tüntetőket.

Miközben az egyenruhások megjelentek a központban, Völner Pál tovább biztosíthatja a kétharmadot Novák Katalin államfőnek való megválasztásához – jelezte az abszurd helyzetet.

A DK-s Arató Gergely arról beszélt, vannak idők, amikor a bűn válik erénnyé, és az erény bűnné. Ennek a kormánynak ma bűn a szegénységről beszélni, és az elesetteken segíteni – jelentette ki.

A legszegényebb emberektől veszik el a falatot, szegény gyerekektől az óvodát, uzsonnát, beteg emberektől a gyógyszert – mutatott rá arra, hogy az emberséget teszi tönkre az Orbán-kormány.

Nem hagyjuk, hogy elvegyék a szolidaritást, emberséget, a hazánkat – jelentette ki.

Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!

– skandálták a környéket megtöltő tüntetők.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szerint amikor reggel megszállta a NAV az irodákat, Iványiék fantasztikus türelemmel viselték a történteket annak ellenére is, hogy tájékoztatást sem kaptak a hatóságoktól és a sajtót is távol akarták tartani.

Egyre több a szegény ember az országban, ki kell állnunk értük, és ehhez Iványi Gáborokra van szükség – fogalmazott a képviselő.

Hozzátette: ahelyett, hogy Orbán Viktor támogatná az ilyen embereket, büntetőeljárás alá akarja vonni őket.

A szocialista Gurmai Zita a határozatról azt mondta, a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásról szól.

Ismertette: a hatóságok az iratlefoglalások során kíváncsiak voltak többek között bérszámfejtésekre, az ösztöndíjasok kifizetéseire, különböző költségtérítésekre, de még a munkavállalók munkaköri leírásaira és a jelenléti ívekre is.

Ez nem demokrácia

– mondta az MSZP-s politikus.

Miközben a beszédek zajlottak, Donáth Anna momentumos EP-képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy a NAV-os nyomozók elkezdték kihordani az iratokat.

Ekkor megjelent Iványi Gábor is, aki Donáth szerint tökéletes ellentétét szimbolizálja annak a rendszernek, amiben élünk.

„Veled vagyunk, Gábor”

– üdvözölte Iványit a tömeg.

Iványi azt mondta, a NAV-os nyomozók „elfelejtették közölni” hogy miért jöttek és mit kerestek, és bár volt egy helyiségük az adóhatósághoz bejelentve, ahol az adataikat tárolták, „kizárólag oda nem mentek be”, ellenben egy sor számítógépet és rengeteg más iratot lefoglaltak.

Közölte: a NAV már korábban zaklatta munkatársaikat, hogy tegyenek ellenük feljelentést. A kampányban mindenkit meghurcolnak – mondta.

Ez viszont egy öngól

– jelentette ki Iványi, hozzátéve, hogy ők olyan országot szeretnének, ahol nem kell félni, ahol nem Szenteste jönnek salátatörvényben olyan jogszabályok, amik meghatározzák mások életét.

Amikor az emberek alszanak, akkor jár a Sátán közöttünk – fogalmazott.

Azt mondta, az ő országukban nem este hoznak törvényeket, nem támadnak képviselőkre, nem küldik rá politikai ellenfelükre a NAV-ot.

Mint Iványi Gábor elmondta, azért van adóelmaradásuk, mert 2017 óta a magyar állam nem fizeti az állami támogatást, amit Strasbourban is megítéltek nekik. Az állam mintegy 12 milliárd forinttal tartozik feléjük, és nekik ebből kellene kifizetniük a hátralékaikat.

Azt kérte: ha pénzbüntetést kap, ne gyűjtsenek neki, mert nem fog befizetni semmit, és ha leültetik, visz magával valami játékot, aztán végre kialussza magát.

Orbánnak Iványi tükröt tart

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, a NAV Orbán Viktor megmaradt lelkiismeretét kereshette, csak nem találta meg. Sokan gondolkodnak azon, miért szúrja ennyire Orbán szemét Iványi Gábor munkássága, miért zavarja az, hogy keresztények hajléktalanokat, cigányokat, szegényeket segítenek, hitet és reményt adnak – magyarázta, megválaszolva: azért szúrja a szemét, mert emlékezteti az egykori önmagára, az egykori demokratára, arra a fiatal családapára, akinek gyermekeit Iványi Gábor keresztelte meg.

Szerinte Iványi tükröt tart neki arról, hogy elárult mindent, amiért ő régen politikus lett.

„Ma Iványi Gábor a magyar nemzet lelkiismerete”

– jelentette ki Karácsony, hozzátéve, április 3-án arról is szól a választás, hogy lesz-e irgalom azoknak a fideszes politikusoknak, akinek a Jóisten színe előtt is számot kell adniuk arról a sok bűnről, amit a magyar társadalommal szemben elkövettek.

Április 3-án legyen minden ember egy kicsit Iványi Gábor – szólított fel.

A résztvevők a felszólalás után együtt énekelték el a Himnuszt.