Izrael bezárta több palesztin jogvédő szervezet irodáját Ciszjordániában

Izrael bezárta több palesztin jogvédő szervezet irodáját Ciszjordániában

Izrael bezárta az általa tavaly terrorszervezetnek nyilvánított palesztin jogvédő szervezetek irodáit Ciszjordániában csütörtök hajnalban - írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

Az izraeli hadsereg azután lépett akcióba, hogy Beni Ganz izraeli védelmi miniszter ratifikálta azt a 2021-es dokumentumot, amely terrorszervezetté minősítette az érintett szervezeteket.

Az izraeli katonák razziát tartottak, iratokat koboztak el és bezárták hét szervezet rámalláhi irodáját. A tiltakozó palesztinok köveket és égő benzines palackokat dobtak a katonák felé, akik feloszlatták a tömeget

- tudatta közleményében az izraeli hadsereg szóvivője.

Tűzszünet lépett életbe Izrael és az Iszlám Dzsihád között

Az egyiptomi közvetítéssel megkötött tűzszünet feltételeit az Iszlám Dzsihád és az izraeli vezetés is elfogadta. Ebben az is szerepel, hogy Egyiptom felhívására erőfeszítéseket tesznek és elkötelezettek amellett, hogy kiszabadítsák az Iszlám Dzsihád letartóztatott tagjait, Bassam al-Szaadit és Kalil Avadét.

"Idejöttek, felrobbantották az ajtót, beléptek, és összedobálták az aktákat" - mondta Savan Dzsabarin, az Al-Hak nevű szervezet igazgatója, aki akkor még nem tudta felmérni, hogy elkoboztak-e tőlük dokumentumokat.

A tiltás ellenére azonnal megnyitották az Al-Hak irodáját Rámalláhban, és a szervezet munkatársai folytatták munkájukat.

"Nem kérünk engedélyt egyetlen izraeli katonai vagy politikai tisztviselőtől sem. Az elszámoltathatóságba és a nemzetközi jogba vetett hitünktől ösztönözve tovább haladunk" - mondta Dzsabarin.

Izrael szerint az érintett civil csoportok a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) erőszakos múlttal rendelkező egyik kisebb frakciójához, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezethez kötődnek, noha ezt a vádat az érintettek tagadják.

Szerintük Izrael a megbélyegzésükkel próbálja elhallgattatni az emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatos bírálatot.

Izrael tavaly terrorcsoportnak minősítette a Palesztin Női Bizottságok Unióját, a Bisan Kutatási és Érdekképviseleti Központot és a palesztin foglyokat izraeli katonai bíróságok előtt képviselő Addameert.

Buszra és járókelőkre lövöldöztek hajnalban Jeruzsálemben, egy terhes nőt a hasán ért találat

Nyolcan megsebesültek egy lövöldözésben Jeruzsálem óvárosánál vasárnap hajnalban, a támadót elfogták - jelentette az izraeli katonai rádió. Az MTI azt írja, hajnali fél kettőkor kezdődött a lövöldözés: a Jeruzsálem óvárosa mellett egy megállóban veszteglő autóbusz utasaira és a közeli járókelőkre lőtt rá a támadó, majd elmenekült. Reggel fogták el a közeli arab lakónegyedben, Sziluánban.

Az izraeli hadsereg illetékesei elutasították a palesztin területeken történő jogsértéseket dokumentáló Al-Hak, valamint a Palesztin-Nemzetközi Védelem a Gyermekekért nevű csoport fellebbezését a döntés ellen, amellyel megpróbálták elérni, hogy töröljék őket a terrorszervezetek listájáról.

Az izraeli döntés jelentős nemzetközi tiltakozást váltott ki, felszólalt ellene az Európai Unió, a Palesztin Hatóság, az amerikai demokraták progresszív csoportja, több amerikai zsidó csoport és nemzetközi emberi jogi szervezet.

Az érintett palesztin szervezetek többsége azt dokumentálja, amikor Izrael és a palesztin aktivistákat rendszeresen őrizetbe vevő Palesztin Hatóság szerintük jogsértéseket követ el. Több csoport jelentős támogatást kap EU-tagállamoktól és az Egyesült Nemzetek Szervezetétől, valamint egyéb adományozóktól.

Júliusban kilenc EU-tagállam bejelentette, hogy Izrael nem támasztotta alá állításait, ezért továbbra is együttműködik a szervezetekkel.

Az izraeli védelmi minisztérium továbbra is azon az állásponton van, hogy az érintettek a PFLP céljaiért tevékenykednek.

Az izraeli hatóságok korábban azzal is megvádolták a PFLP-t, hogy ellopott több millió eurót a tagjaival kapcsolatban álló civil szervezetektől terrorista tevékenysége finanszírozására. Tavaly májusban a Sin Bet belbiztonsági szolgálat letartóztatott négy embert, köztük egy spanyol állampolgárt, aki a gyanú szerint európai pénzeket juttatott el a PFLP-hez.

Az izraeli katonai és polgári törvények évekig terjedő börtönbüntetéssel sújtják a terrorcsoportok támogatását vagy a csatlakozást azokhoz.

Az 1967-ben elfoglalt területek katonai közigazgatását végző izraeli katonai parancsnokság vezetője jogi felhatalmazással rendelkezik a Jordániától elfoglalt Ciszjordánia felett: döntése alapján bezárhatják a civil csoportok irodáit és letartóztathatja tagjait.