Jakab: Ha egy csöppnyi immunrendszerünk maradt még, a kormánynak úgy meg kell buknia április 3-án, mint a huzat

Jakab: Ha egy csöppnyi immunrendszerünk maradt még, a kormánynak úgy meg kell buknia április 3-án, mint a huzat

Maglódon tartott közös utcafórumot hétfő délután Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Fricsovszky-Tóth Péter, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltje (Pest megye 7-es körzet). A megválasztása esetén a Jobbik frakciójába beülő civil jelöltet személyesen kérdeztük a vasárnap történt bántalmazási incidensről, melyre ő maga is külön kitért a fórumon.

Jakab Péter elöljáróban elmondta, épp a magyar-ukrán határról érkezett, és tragédiának tartja, milyen emberi sorsokat látni, ahogy az is, hogy "a kormány a helyzetet abszolút nem kezeli, bedobták a gyeplőt". Úgy látja, ahhoz képest, hogy magukat nemzetinek, meg kereszténynek vallják, azok az ideérkező a menekültek, akik akár ukránok vagy kárpátaljai magyarok, és valóban menedékre szorulnak, semmilyen állami segítséget nem kapnak.

Hozzátette, szerinte az összefogás az ukrán-magyar határon is működött a tegnapi napon, és működni fog az elkövetkezendő időszakban is. Úgy véli, "az az ország, ahol egy ilyen sokszínű ellenzék képes volt ilyen szintű egységet teremteni, tényleg csodákra képes, és ez legfőképp a bajban mutatkozik meg" – fogalmazott Jakab, aki szerint

"a Fidesz közösségi élménye a gyűlölet, a miénk ennek az ellenkezője, az összefogás, a szolidaritás, az, hogy kiállok a másik mellett, legyen az menekült, tanár, Iványi Gábor vagy bárki, akit megtámad ez a rezsim."

A pedagógusok nemrégiben tanúsított polgári engedetlenségi sztrájkjára a történelemtanár végzettségű politikus büszkeséggel tekint. A Jobbik elnöke szerint "azzal, hogy kiállnak önmagukért, a gyermekeinkért, az ország jövőjéért, példát mutatnak", és szavai szerint "amíg ilyen tanárok vannak, nem félti az országot". Hangsúlyozta, mindig oda kell állni a bajbajutott mellé, legyen az tanár, rendőr, egészségügyi dolgozó.

"Ez a mi erőnk, ez a nemzeti politizálás"

– emelte ki Jakab, aki egyebek mellett az egészségügy helyzetét és a bérszínvonalat is bírálta.

"12 év alatt eljutottunk oda, hogy mi vagyunk az EU második legszegényebb nemzete, a legkorruptabb kormánnyal. Igen, nekik ez a nemzeti politizálás. Nekik mindenki a nemzet része, aki velük együtt lop, de senki sem, aki másképp gondolkodik, mint ők"

– emlékeztetett Kövér László közelmúltbeli szavaira.

"És ne legyünk álszentek, korrupció mindig volt, mindenhol van. A kérdés csak az, hogy elvárjuk vagy üldözzük"

– hívta fel figyelmet Jakab Péter, aki szerint más országokban azt látni, hogy ez csak egy rendszerhiba, míg nálunk "a korrupció a rendszer maga". Ezen a ponton emlékeztetett a lemondott fideszes államtitkárt, Völner Pált övező korrupciógyanús ügyre is, miszerint 83 millió forint kenőpénzt fogadhatott el a politikus. 

A Jobbik vezetője arról is szólt, hogy az utóbbi években hazánkba naponta érkezett 2,2 milliárd forintnyi uniós támogatás, mindebből szerinte csodákat lehetett volna tenni, például béremelés formájában.

"Ebből a rengeteg pénzből rendezni lehetett volna a nyugdíjakat, ehelyett mit csinált Orbán? Tíz év alatt megszüntette a svájci indexálást. Ezzel minden évben és minden egyes átlagos nyugdíjastól 400 ezer forintot vettek el, ez tíz év alatt négymillió forint"

– mutatott rá, úgy folytatva, "lehetett volna bérlakásokat építeni, hogy ne szálljanak el az ingatlanárak. Kaptunk helyette stadionokat". Majd a miniszterelnök és Brüsszel viszonya kapcsán Jakab feltette a költői kérdést:

"Soros, LMBTQ, óvodások nemi átalakítása... minden ellen harcol, csak a drágulás ellen nem?"

Jakab elmondta, Romániában megfelezik a benzin jövedéki adóját, Lengyelországban pedig emellett elengedik az alapvető élelmiszerek áfáját is – hozta fel a regionális példákat. Elismerte, a minimálbért nettó 133 ezer forintra emelték, ám 

"ez azt jelenti, hogy már csak 50 ezer forinttal maradunk el a szlovák minimálbértől."

"Ha egy csöppnyi immunrendszere maradt még a magyar embernek a Covid alatt, akkor ennek a kormánynak úgy meg kell buknia április 3-án, mint a huzat. Hogy utána elkezdjük a valódi rendszerváltást, ami akár tetszik, akár nem, sokaknak fájdalmas lesz, de az elszámoltatással kell, hogy kezdődjön. Azt nem lehet megspórolni."

– vetítette előre Jakab, egyben megígérve, hogy Magyarország ezért csatlakozik majd az Európai Ügyészséghez, s ezért állítanak fel egy antikorrupciós hivatalt, amilyen Romániában már működik, és "tucatjával zárják be a korrupt politikusokat, alkalmazva a vagyonelkobzást is".

"Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, akarat kell az elszámoltatáshoz, semmi más"

– nyomatékosította a Jobbik elnöke, aki szerint amint elzárják a korrupciós csatornákat, lesz pénz az államkasszában, sőt, megnyílik az EU 6 ezermilliárdos helyreállítási alapja. Jakab kiemelte, ahhoz nem kell pénz, hogy a Covid-oltás ne legyen kötelező, illetve feloldják a korlátozásokat. "Amit viszont nem lehet megígérni, hogy évente 5 vagy 10 ezer bérlakást fogunk építeni, mert ehhez látni kell az államkasszát" – világított rá az ellenzéki politikus.

Jakab szerint az idősebb generáció kádári nosztalgiája azt mutatja, hogy valójában nem volt rendszerváltás. Mint fogalmazott,

"nekünk április 3-án nemcsak kormányt kell váltani, hanem rendszert is, hogy közelebb kerülhessünk az európai bérekhez, az európai nyugdíjakhoz és az európai jóléthez."

Meggyőződése szerint az elmúlt napok fényében másról is dönteni kell: "Kelet vagy Nyugat, Putyin vagy Európa, háború vagy béke." Végül leszögezte:

"mi a Nyugatot, Európát, a békét választjuk!"

"Meghátrálni nem fogok" - üzeni a Fidesz provokátora által megütött Fricsovszky-Tóth Péter

Vasárnap Fricsovszky-Tóth Pétert, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltjét megütötte Hegymegi István, a DK-ból kizárt gyáli önkormányzati képviselő Dobrev Klára lakossági fórumán Gyálon. A Pest megye 7. számú választókerületében induló közös jelöltet személyesen kérdeztük az incidens részleteiről.

Fricsovszky-Tóth Péter a vasárnap történtekről dióhéjban elismételte, nem verekedés volt, s ő volt, aki nem ütött vissza a provokáció ellenére sem. 

"Nem volt semmiféle ellenzéki torzsalkodás, nem volt semmiféle ellenzéki vita, itt egy az ellenzék kötelékében volt, de egyértelművé vált, hogy egy fideszes provokátor aljas, előre megtervezett módon megtámadott a gyáli gyűlésen"

– idézte fel a civil jelölt, aki szerint "ez egy végtelenül aljas rendszer", és számára egyértelmű, hogy a hatalom fél. 

"És jogosan félnek. Itt, Pest megye 7-ben a teniszszövetségnél már megbukott Szűcs Lajos, aki alsó hangon 5 milliárd közpénzt eltüntetett, és folyamatban van egy per, aminek a vége még 14 milliárd, tehát összesen 19 milliárdról beszélünk"

– világított rá az ellenzéki jelölt, hozzátéve, hogy ez bármelyik térségi település sok-sok éves költségvetése. Úgy látja, a vasárnapi események is azt mutatják, hogy mindenre képesek.

Elmondta, a választókerülete egy igen gazdag térség, van egy nemzetközi reptér, logisztikai ipari parkok, gazdasági övezetek, gyorsforgalmi utak, "tehát ennek a nyolc településnek drágakőnek kellene lennie". Azonban mégis tapasztalni visszatérő problémákat: az út- és a járdaproblémák, a vízelvezetés és a rekreációs lehetőségek hiánya, amelyek a helyi iparűzési adókból szerinte elvárható lenne. Példaként itt strandot, uszodát és multifunkciós művelődési házat említett. 

A duplán-triplán túlárazott beruházásokat is bírálta, mivel ezen pénzekből más fontos projekteket is meg lehetett volna valósítani. Beszédesnek tartja, hogy ha 2018-ban az ellenzék összefogott volna, 53 százalékkal nyert volna a kormánypárti jelölt 44 százalékával szemben – érvelt Fricsovszky-Tóth Péter, aki gondolatait azzal zárta:

"a számok, az aktivisták segítsége, a visszajelzések mind abba az irányba mutatnak, hogy április 3-án le tudjuk váltani a Fideszt."