Jakab: Szent István nem négy és nem negyven évre tervezett, hanem az örökkévalóságnak

Jakab: Szent István nem négy és nem negyven évre tervezett, hanem az örökkévalóságnak

Szent István királynak negyvenegy éve volt építkezni, lerakta egy nyugatias típusú európai állam alapjait, amely aztán

kiállta az ezeréves próbát

– mondta a Facebookra feltöltött videójában Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Kiemelte, erre csak egy olyan ember volt képes, aki

nem 4 évre tervez és nem 40-re, hanem az örökkévalóságnak.

Kiemelte, az államalapító király öröksége „nem egy zsáknyi pénz meg néhány palota (…) az örökösei meg nem a rokonok és haverok, hanem maga a nemzet, mi, magyarok”. Rámutatott, nekünk kötelességünk az ő álmát,

a független, az élhető, a büszke Magyarországot,

amelyik nem keresgéli helyét a nagyvilágban, hanem vállalja a Szent István által kijelölt utat, mikor Európát és a kereszténységet választotta.

Jakab úgy véli, 1990-ben ismét megkapta azt a lehetőséget, hogy visszatérjen erre az útra,

ahol a jólét nem az egyesek kiváltsága, hanem mindenki lehetősége. Ahol a szolidaritás nem egy baloldali frázis, hanem a legalapvetőbb keresztényi érték.

Csakhogy szerinte 30 év alatt a politikusok nem teremtették meg a jólét Magyarországát,

inkább ténferegtek és ma is ténferegnek Kelet és Nyugat között.

Az ellenzéki vezető rámutatott, már csak 11 évünk van, hogy mire elég az a 41 év, mely Szent Istvánnak elég volt az állam felépítésére. Mint fogalmazott, ő maga nem akar úgy „bevonulni a történelemkönyvekbe”. hogy a nemzedéke ölbe tett kézzel nézte, „hogy néhány önjelölt arisztokrata egy zsák krumplival szétveri ezt a hazát”.

Kiemelte,

nincs szükségünk közös ellenségre, közös célra van szükségünk, amit úgy hívnak, hogy Magyarország.

Úgy fogalmazott, a jólét Magyarországát kell felépíteni, ahol a vidéki is annyit ér, mint a fővárosi, ahol a magyar is annyit ér, mint a nyugat-európai, ahol az előrejutás záloga nem a párthűség, hanem a tehetség, a tudás, a szorgalom és az elvégzett munka.

Ne legyen a magyar a magyarnak farkasa, de legyen a bajtársa, legyen a szövetségese! Ne a rombolásban, hanem az építkezésben!

– hangsúlyozta, hozzátéve október 11-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. választókerületben az időközi választás után meg fogják mutatni, hogy lehet együtt építkezni. „Október 11-én a mi felelősségünk megmutatni, hogy fel tudjuk építeni ezt az országot! – mondta, hozzátéve az építkezést megelőzi a bontás. „Ezen a választáson le fogjuk bontani a Fidesz-kétharmadot, és ezzel lebontjuk a gyűlölet, a gőg, a hazugság, a kapzsiság, a lopás kétharmados falait” – fogalmazott, majd azt ígérte, felépítenek egy olyan országot, ahol a kormányfő öröksége nem egy zsáknyi pénz meg néhány palota, meg néhány palota, az örökösei pedig nem a haverok meg a rokonok, hanem a magyarok – utalt a beszéde elején elhangzott Szent István-i örökségre.

„Hajrá Borsod 6, hajrá Bíró Laci!” – biztatta beszéde végén az ellenzéki jelöltet.