Fideszes törvényt megszegve korlátozza a nyilvánosságot a jászberényi Fidesz

Fideszes törvényt megszegve korlátozza a nyilvánosságot a jászberényi Fidesz

Szerda délután nagy vita után a Budai Lóránt jobbikos polgármester által Jászberény-ellenes szövetségnek nevezett Fidesz és a Mi Hazánk koalíciója megszavazta, hogy a jászberényi képviselő-testület üléseit csak és kizárólag a városháza nagytermében lehet megtartani. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a képviselő-testület többször is a város Déryné Művelődési Központjában ülésezett (például az alakuló ülést is itt tartották), mert

itt a városka polgárai nagyobb számban tudnak részt venni a törvény erejénél fogva nyilvános ülésen, mint a városházán, ahol nagyságrendileg 10, azaz tíz fő tud jelen lenni.

Neobolsi tempó: a jászberényi Fidesz megszüntetné a Közbeszerzési Bizottságot, és saját magának adná a hatáskörét

Bár Jászberényben a jobbikos Budai Lóránt személyében ellenzéki polgármester vezeti a várost, a képviselő-testületben a Mi Hazánkkal karöltve többséget ad a Fidesz. Ezzel kíván visszaélni a kormánypárt úgy, hogy megszüntetnék a Közbeszerzési Bizottságot és a közbeszerzési ügyeket visszatennék a saját kezükbe, jelesül Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető vezette Városfejlesztési Bizottságéba - adta hírül közösségimédia-oldalán Budai Lóránt.

A vitában Baloghné Seres Krisztina, a város jegyzője fel is hívta a figyelmet, hogy a fideszes kezdeményezést

több ponton is ütközik az önkormányzati törvénnyel

(melyet egyébként az Országgyűlés fideszes többsége hozott meg). Így például a törvény a polgármester jogai közé sorolja a testületi ülés helyének meghatározását is. A jegyző rámutatott, a Kúria döntésének megfelelően érvényesülnie kell a nyilvánosság elvének, azaz

a választópolgártól nem követelhető meg aránytalan erőfeszítés ahhoz, hogy a nyilvános működésből eredő jogait gyakorolja.

Seres Krisztina arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyancsak kúriai döntés mondja ki: nem zárható ki a székhelyen kívüli ülés lehetősége. Nagyon is életszerű példaként azt hozta fel, hogy ha – ne adj’ Isten – járványügyi intézkedés érinti a városházát, akkor nincs lehetőség testületi ülést tartani. A külső helyszínről azonban testületi ülésen kellene dönteni. Vagyis – mint a jegyző asszony fogalmazott – a saját farkába harapó kígyó esete fog fennállni.

A jogász jelezte, ha a javaslatot elfogadják, akkor ő

hivatalból kénytelen lesz a Kormányhivatalnak jelezni, hogy a rendelet – semmibe véve a jogforrási hierarchia követelményét – szembemegy az önkormányzati törvénnyel,

és így a rendelet alkotmánybírósági felülvizsgálata várható.

Az érvelés nem hatotta meg az Jászberény-ellenes szövetségként emlegetett Fidesz–Mi Hazánk alkotta koalíciót, és megszavazták a fideszes frakcióvezető indítványát.

A testületi ülésen továbbá ugyancsak a már említett Jászberény-ellenes szövetség szavazataival leváltották a Városüzemeltetési és Tulajdonosi Bizottság éléről az ellenzéki Bobák Zsoltot, helyére a fideszes Bódis Bélát ültették. Fideszes indítvány volt még a Közbeszerzési Bizottság megszüntetésének terve azzal, hogy annak hatáskörét a fideszes Tamás Zoltán vezette Városfejlesztési Bizottság vette volna át, ezt azonban a mi hazánkos Dobrán Gyula nem szavazta meg, így az indítvány egyelőre elbukott.

Budai Lóránt polgármester a Facebookon közzétett bejegyzésében így fogalmazott:

A nyolc tagúvá duzzadt Jászberény-ellenes szövetség ma végérvényesen bebizonyította szavahihetetlenségét és együttműködésre képtelen voltát.