Hétmillió ember életébe is kerülhet a szaúdiak jemeni kalandja

"A világnak nincs szüksége egy újabb éhínségre" - tette hozzá. Az arab országban tett ötnapos látogatása végeztével kiadott közleményében Egeland azt írta: "Sehol a Földön nincs veszélyben ilyen sok ember élete. A Jemenbe légi, tengeri és szárazföldi úton való eljutás óriási nehézsége miatt összeomlott az ország gazdasága. Mindez a nemzetközi diplomácia óriási kudarca" - állapította meg. Felszólította a háborús feleket, szövetségeseiket és a nyugati hatalmakat, hogy "ne öntsenek olajat a tűzre", tartsanak tűzszünetet, folytassanak komoly béketárgyalásokat, és nyújtsanak segítséget a szükséget szenvedő 19 millió jemeninek.

Az ENSZ szerint Jemenben a lakosság kétharmadának, mintegy 19 millió embernek van szüksége sürgős emberbaráti segélyre. Ez most a világ legnagyobb humanitárius válsága.
 
Az Arab-félsziget déli csücskén fekvő országban Abed-Rabbó Manszúr Hádi szunnita elnök erői 2014 szeptembere óta harcolnak a síita húszi felkelőkkel és az Ali Abdullah Száleh előző államfőt támogató milíciákkal. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légierővel segíti a kormányt, a síita felkelőket pedig Irán támogatja.

A szaúdi légitámadások több mijt háromezer életet követeltek. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa tavaly márciusban azt mondta:

"A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség kétszer annyi civil áldozatért felelős, mint az összes többi harcoló erő Jemenben együttvéve."

A háborúban 7700-an haltak meg - többségük civil -, és több mint 42 ezren sebesültek meg. Az ENSZ eddigi közvetítő kísérletei és a hét tűzszünet mind kudarcba fulladt.

Idén februárban komoly botrányt okozott, hogy kiderült: brit fegyvergyártó cégek nemzetközileg tiltott kazettás bombákat adtak el Szaúd-Arábiának, amely be is vetette a brutális fegyvereket Jemenben. 

Brit fegyverekkel gyilkol Jemenben Szaúd-Arábia?

Onnan indult az egész történet, hogy egy civil szervezet feljelentette a bíróságon a londoni kormányt, azért, mert Szaúd-Arábia a britektől vásárolt bombákkal is operált a jemeni háborúban, ami civil áldozatokat is követelt. Az ügy már a legfelsőbb bíróság előtt van, ahol a fegyverlobbi körmére nézhetnek.

Április végén nemzetközi adományozói konferenciát rendeztek Jemen javára. Ezen António Guterres ENSZ-főtitkár jelentős sikerként értékelte, hogy 50 államtól érkezett felajánlás 1,1 milliárd dollár összegben. Bizakodónak mutatkozott, hogy a 2017-es évre szükséges teljes összeget az év végéig elő tudják majd teremteni. Arra kérte a háborús feleket, hogy tegyék lehetővé a légi, tengeri vagy szárazföldi úton érkező humanitárius segélycsomagok gyors és akadálytalan bejuttatását az ország területére.