Már van Jeruzsálem park is Budapesten, hamarosan magyar nagykövetség is lehet Jeruzsálemben

Jeruzsálem parknak nevezték el a főváros I. kerületében a Clark Ádám tér-Lánchíd utca-Friedrich Born rakpart által határolt területet. Az MTI számolt be a névadó ünnepségről, amin Tarlós István főpolgármester, az izraeli külügyminiszter-helyettes és a MAZSIHISZ-elnök is részt vett.

Tarlós István azt mondta: Budapest talán legfontosabb jelképe, a Lánchíd közelsége szimbolikus jelentőségű, és a hely fontosságáról tanúskodik. Szerinte a "baráti közeledés gesztusa az is", hogy a magyar főváros vezetése éppen Izrael fennállásának 70. évfordulóján, 2018-ban határozta el, hogy közteret nevez el "a zsidó állam ősi fővárosáról".

Izraeli nagykövet: Orbán és Netanjahu között megvan a kémia | Alfahír

Az izraeli nagykövet az atv.hu-nak adott interjút, amelyben többször is igen elismerően beszélt Benjamin Netanjahu európai szövetségeséről, Orbán Viktorról, illetve a magyar kormány munkájáról annak kapcsán, hogy a magyar miniszterelnök jövő héten a zsidó államba látogat.

Az avatón részt vett Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes, aki a Jeruzsálem park létrejöttét mérföldkőnek nevezte a két ország kapcsolatában. Nemcsak erről beszélt: szerinte a gesztussal "ismét fontos lépést" tettek afelé, hogy "a magyar követség Jeruzsálembe költözzön".

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke kiemelte: a névadó ünnepség nemcsak a zsidó közösség tagjainak fontos, hiszen Jeruzsálem a zsidóság és a kereszténység bölcsője is.