Izraeli nagykövet: Orbán és Netanjahu között megvan a kémia

Menő.

Az izraeli nagykövet az atv.hu-nak adott interjút, amelyben többször is igen elismerően beszélt Benjamin Netanjahu európai szövetségeséről, Orbán Viktorról, illetve a magyar kormány munkájáról annak kapcsán, hogy a magyar miniszterelnök jövő héten a zsidó államba látogat.

Yossi Amrani hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy évben mindent sikerre vittek, amit a két miniszterelnök, Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor kitűzött a budapesti látogatáskor, a mostani utazás pedig újabb célok és tervek kidolgozására ad lehetőséget.

"A két ország gazdasági, politikai és stratégiai együttműködése minden korábbinál szorosabb. Magyarország és Izrael szövetségesek, partnerek és barátok"

- mondta el.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Izrael megosztja a gazdasági tapasztalatait hazánkkal, cserébe mi pedig fontos támogatást nyújtunk nekik a nemzetközi szervezetekben. Ez odáig ment, hogy Amrani szerint Magyarország egyáltalán nem antiszemita ország (már).

"Én, mint izraeli, nagyon hálás vagyok Magyarország támogatásáért. Önöknek, magyarként pedig büszkének kell lenniük a morális kiállásáért, a vezetésért és a bátorságért, amit a kormányuk és diplomatáik mutatnak a különböző nemzetközi fórumokon. Nem könnyű számkivetettnek lenni, főleg ha ennek nincs semmilyen alapja"

- vélekedett a nagykövet.

Ugyanakkor Amrani szerint nincsen jogalapja Izrael kirekesztésének, ezért is tartja fontosnak Orbán támogatását.

"Én úgy gondolom, hogy Magyarország a morálisan helyes oldalon áll. Ezért én, mint izraeli, az izraeli nagykövet, csak hálás lehetek, a magyarok pedig büszkék lehetnek a kormányukra ezekért a kiállásokért"

- fogalmazott. Nyilván a gázai mészárlás nem jött szóba az interjú ezen pontján sem.

Az atv.hu kíváncsi volt arra is, hogy mire számít a diplomata a közelgő miniszterelnöki találkozó kapcsán.

"A találkozónak meg lesz a saját dinamikája, a két vezető nagyon közeli barát, nincs szükségük kerítőre. Aki ott volt a budapesti találkozón tudja, hogy amint találkoznak, azonnal megvan a kémia és a dolgok mennek előre. Órákig képesek kettesben beszélgetni"

- mutatott rá, hozzátéve, hogy szerinte a mostani találkozón a globális stratégiai kihívásokról egyeztetnek majd, amikkel Magyarország és Izrael találja magát szemben. Arról beszélnek majd, hogy hogyan tudnának ezeken a területeken együttműködni és biztos abban is, hogy amint megtalálták ezeket a módokat, a kapcsolataik újabb szintre léphetnek majd.