Jobbik: a kapzsi állam elviszi a gyilkosok vagyonát – az áldozat családja elől

„Az államnak mindent, a sértettnek semmit” – így foglalta össze azt a korántsem egyedülálló ellentmondást, amit a szélesebb nyilvánosság Marian Cozma és Szögi Lajos meggyilkolása után ismert meg.

„Az államnak mindent, a sértettnek semmit” – Staudt Gábor szerdai sajtótájékoztatóján tömören így foglalta össze azt a korántsem egyedülálló ellentmondást, amit a szélesebb nyilvánosság Marian Cozma és Szögi Lajos meggyilkolása után ismert meg.

Minden emberölésért felelős az erőszak-monopólium

A Jobbik országgyűlési képviselője ismertette a jelenlegi jogszabályi környezetet, miszerint a sértetteknek vagy a túlélő hozzátartozóknak alig van lehetőségük arra, hogy kártérítési igényeiket érvényesítsék. A honatya úgy vélte, hogy az állami erőszak-monopóliummal akár egyet is lehetne érteni, de ha az állam elvárja a saját polgárától, hogy az ne védje meg magát,

„kvázi ne fegyverkezzen”,

akkor minden egyes emberölés esetén felmerül az állami felelősségvállalás kérdése.  Ezért elvárható lenne az is, hogy, ha az állam nem tud megakadályozni egy bűncselekményt, akkor a sértettek vagy az elhunyt áldozat hozzátartozói részesüljenek kártérítésben.

Mégis mindent elvisz a „kapzsi állam”

Ezzel szemben jelenleg az állam a büntetőeljárás kiadásainak fedezésére előbb benyújtja a számlát, mintsem az áldozatoknak juttasson bármit abból a vagyonból, amit az elkövetőtől lefoglalt.  Így a tetemesre rúgó bűnügyi költség felemészti az elkövető vagyonának nagy részét, ezért a sértett vagy túlélő hozzátartozói hiába terjesztenek elő polgári jogi igényt, anyagi és erkölcsi káruk megtérítésére reményük sem marad. A Cozma-ügyben különösen értékes ingatlanokat és gépkocsikat foglaltak le a hatóságok, de az áldozat hozzátartóinak semmi nem jut majd, az állam mindent elvisz.

Jobbikos javaslat fordítana a sértett javára

Staudt az igazságügyi miniszter hatáskörébe, tehát „magasra” és „felelős szintre” telepítené azt a döntéshozatali jogkört, miszerint bizonyos indokolt esetekben az illetékes kormánytagnak legyen lehetősége megfordítani a kielégítési sorrendet. Ha kell, az állam várja ki a sorát, akár 30 évig részletekben levonva az elkövetőtől a bűnügyi költségek fedezetét, de a sértett vagy annak túlélő hozzátartozója mielőbb részesüljön kártérítésben.

A jobbikos képviselő egyúttal a büntetőeljárási törvény módosítását is kéri. Úgy véli, hogy az lenne az igazságos, ha nem csak az elkövető, hanem a sértett vagy hozzátartozó is kezdeményezhetné a büntetőeljárás költségmentességét, hiszen így az elkövető elkobzott vagyonát az áldozatok javára lehetne felhasználni. Staudt javaslatát az igazságügyi bizottság ülésén tartózkodással ugyan, de leszavazta a Fidesz-KDNP többség, a Jobbik szerint gyakorlatilag elfogadható indoklás nélkül. Staudt azt mondta:

a kormánypárti képviselők a kapzsi állam oldalára álltak.

A Jobbik azonban nem először és nem utoljára próbálkozott.