Jobbik: Elfogadhatatlan a magyar ösztöndíjasok nemkívánatos személlyé nyilvánítása Ukrajnában

Jobbik: Elfogadhatatlan a magyar ösztöndíjasok nemkívánatos személlyé nyilvánítása Ukrajnában

A Jobbik számára érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a lassan minden bokor mögött államellenes izgatást vizionáló ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) magyar ösztöndíjas hallgatók vegzálását tartja a legfontosabb feladatának ahelyett, hogy a valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, hatalomba visszaszivárgó korrupt ukrán politikusok ellen lépne fel - áll Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő mai közleményében.

Az ellenzéki honatya arra az esetre reagált, amelyről az Alfahír is beszámolt: a napokban nyolc, Kárpátalján dolgozó ösztöndíjasnak kellett hazautaznia, miután vízumkérelmüket elutasították, tartózkodási engedélyeiket pedig visszavonták az ukrán hatóságok.

Bencsik emlékeztet: a Petőfi Program keretében 2015 óta érkeznek önkéntesek a Kárpát-medence számos településére, illetve néhány Kárpát-medencén kívüli helyszínre. Küldetésük, hogy népdalok tanításától, táncházak szervezésén át a különféle hagyományőrző rendezvényekig segítsék a külhoni magyar közösségek szellemi-kulturális gyarapodását. Tevékenységükről a fogadó szervezetek képviselői szinte minden esetben elismerően nyilatkoznak.

A képviselő szerint

"a kárpátaljai kisebbségellenes lépések sorába illik, hogy a kijevi kormány szerdán létrehozta az "ukrán államnyelvet felügyelő országos szabványügyi bizottságot", közismertebb nevén nyelvcsendőrséget."

Mint fogalmaz, a testület feladata a nyáron elfogadott nyelvtörvény betartatása és szankcionálása lesz, a gyakorlatban ellehetetlenítve a kisebbségek eddig kivívott nyelvi jogai.

"Nagy csalódás ez attól a Zelenszkij-kormánytól, akitől a nyugati média felvilágosult, európai politizálást, de legalábbis az ukrán sovinizmus kordában tartását várta"

- közölte Bencsik János.

"A Jobbik arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy minden lehetséges nemzetközi fórumon álljon ki a kárpátaljai magyarság anyanyelvhasználati jogai mellett, továbbá tegyen meg minden szükséges diplomáciai lépést annak érdekében, hogy a Petőfi-ösztöndíjasok mihamarabb visszatérhessenek Kárpátaljára, folytatva missziós tevékenységüket"

- áll a kommünikében.

Megint a kárpátaljai magyarsággal szórakoznak az ukránok

„A minap az ukrán hatóság, illetve a megyei bevándorlási hivatal nyolc Petőfi-ösztöndíjas oktatói és kulturális programszervezői tevékenységhez kapcsolódó vízumkérelmét és tartózkodási engedélyeik meghosszabbítását nem engedélyezte.